понеділок, 04 вересня 2006 15:12

Друкар має знати комп"ютерні програми

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Руслан Жук працює у друкарні ”Вольф” шість років. Він слідкує за фарбою та перевіряє якість друку
Руслан Жук працює у друкарні ”Вольф” шість років. Він слідкує за фарбою та перевіряє якість друку

Ринок поліграфії в Україні розвивається швидко. Відкриваються нові приватні друкарні. Вони закуповують найсучасніші офсетні машини і активно шукають молодих фахівців, які вміють працювати на такій техніці.

— Десять років тому Київське ПТУ N6 випускало одну групу друкарів плоского друку, — розповідає начальник виробництва столичного видавничого дому "АДЕФ-Україна" Євген Козак, 25 років. — Їм доводилося працювати на старих громіздких машинах, в цеху був постійний гуркіт. Тепер друкарі мають сучасні офсетні машини — усе автоматизовано і комп"ютеризовано.

Після училища, як правило, починають помічником — другим друкарем. За два–три роки новачок може стати першим (головним) друкарем, каже пан Євген. Він сам пройшов шлях від помічника до майстра і начальника виробництва.

На фірмі "АДЕФ-Україна" віддають перевагу випускникам училища. Бо кваліфікованого друкаря з іншого підприємства доводиться перевчати, щоб працювати на обладнанні компанії. Друкарі тут працюють у дві зміни по 12 годин. Такий самий графік роботи в одному з найпотужніших київських видавництв "Бліц-принт".

Друкарі працюють у дві зміни по 12 годин

— У сучасній офсетній машині насамперед треба знати комп"ютерні програми, — розповідає друкар столичної типографії "Вольф" Андрій Лисяков, 28 років. — Усі машини автоматизовані, тому без цього не обійтися. Хоча повністю покладатися на техніку також не можна. Перший друкар слідкує за якістю друку, регулює кількість фарби, а його помічник — чистить машину, накладає папір на піддон.

У типографії "Вольф" Лисяков працює сьомий рік. Прийшов учнем, за півроку освоїв техніку і став першим друкарем.

— Переходять і фахівці з інших підприємств, — розповідає друкар цього ж підприємства Валентин Замілюхін, 33 роки. — Бо в нас непогані умови. Робота  позмінна, по вісім годин. Та й у заробітку не програють, замовлень вистачає. Якщо це досвідчений спеціаліст, який уже працював на такій машині, він одразу може стати першим друкарем.

Раніше машини були однакові. З однієї друкарні в іншу можна було перейти без проблем. Тепер на підприємствах багато нової, сучасної техніки.

— Щоб освоїти нову машину, треба близько тижня, — ділиться власним досвідом друкар із семирічним стажем Валентин Замілюхін. Разом із Андрієм Лисяковим нині вони освоюють гібридну офсетну листову машину "KBA Рапіда 74-5 + LUV". Таких, кажуть чоловіки, ще немає в жодній столичній друкарні.

— Принцип роботи офсетних машин однаковий, — каже пан Андрій. — Та навіть досвідченому друкареві потрібен час, щоб призвичаїтися до роботи на офсеті іншої фірми: вивчити управління, скільки додавати фарби. Це як пересісти із "жигулів" на "мерседес". Наче все те саме, але щоб вправно водити, потрібно кілька днів поїздити.

Офсетник отримує понад 500 доларів

Зарплата друкаря залежить від кваліфікації та обсягу замовлень за місяць. Перший друкар у середньому заробляє $500–600. На потужних підприємствах, як "Бліц-принт", до $1000.
Помічникові друкаря платять $200–300. Заробіток залежить від техніки, на якій він працює. Якщо це сучасна офсетна машина з великою продуктивністю, то й заробіток буде більшим.

Зараз ви читаєте новину «Друкар має знати комп"ютерні програми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі