вівторок, 26 листопада 2019 05:21

"Найкраще каву купують у листопаді"

Автор: фото надане Денисом Лисицьким
  Денис Лисицький (у центрі) відкрив кав’ярню в місті Добропілля Донецької області. Взяв на роботу двох працівників. Окрім напоїв, продає обсмажені кавові зерна
Денис Лисицький (у центрі) відкрив кав’ярню в місті Добропілля Донецької області. Взяв на роботу двох працівників. Окрім напоїв, продає обсмажені кавові зерна

34-річний Денис Лисицький із Добропілля Донецької області відкрив перший у місті кіоск, де продають каву з собою. Також почав обсмажувати зерна.

– 2015 року поїхав до Львова. Подивився на атмосферу, скуштував каву й загорівся ідеєю почати вдома такий бізнес, — розповідає Денис. — Доти каву не пив взагалі. Мав магазин взуття. Мої знайомі не вірили, що в нашому місті на каві можна заробляти. Багато дізнався з інтернету. Дивився навчальні курси, яке потрібне обладнання. Тоді міжнародна організація за підтримки уряду Японії давала гроші на відкриття власної справи. Виграв 21 тисячу гривень гранту. А вклав у власну справу втричі більше. За умовами гранту, кошти давали на нове обладнання. Вирішив купити машину для приготування кави, що коштувала вдвічі дорожче. Ще потрібні були кошти на оренду й ремонт кіоску, обладнання для приготування коктейлів, холодильники. Загалом витратив майже 120 тисяч гривень.

Назвав заклад "Забійна кава". У нашому місті багато шахтарів і назва зачіпала. Це перша кав'ярня, де можна купити каву з собою. Знайшов бармена, який навчався у Києві. Сам не вмію каву готувати. За три місяці вийшли на невеликий прибуток. Вкладені кошти повернув протягом року. Велику роль зіграло місце. Кіоск розташований у центрі, поряд із великим супермаркетом. Тут постійно гуляють мами з дітьми. Щодня продаємо до сотні чашок напою. Цей бізнес сезонний. Найкраще каву купують у листопаді. Також — у квітні-травні. Зима не дуже гарний період для продажів.

Порція еспресо спочатку коштувала 7 гривень. Зараз ціна зросла до 14. Довго підлаштовувався під місцеві смаки. Більшість людей звикли пити розчинну каву. У великих містах найкращим вважають сорт "Арабіка". У нас таку не сприйняли. Багато казали, що несмачна й кисла. Довелося створювати свої суміші з різних сортів. Тоді почали активно купувати. Каву п'ю лише на роботі. Щодня — не більше трьох чашок. Куштуємо з барменом, обговорюємо, чи подобається смак. Можемо щось змінити у суміші. Були й помилки. Спершу брав тільки італійські сорти. Не завжди потрапляв на якісний продукт. На цьому ринку багато підробок, тому втрачав гроші.

Торік спробував смажити кавові зерна сам. Аби розширити бізнес, знову написав грант. Взяв участь у популярному на Донеччині проекті "Куркуль". Отримав 500 тисяч гривень. Придбав турецьку машину для обсмажування кави, взяв на роботу двох людей. Зерна став закуповувати через українських постачальників. Торік почали продавати обсмажені зерна окремо. Кілограм коштує від 200 до 720 гривень. Маю постійних клієнтів, які замовляють певну просмажку чи сорти. Зрозумів, що працювати тільки для своєї точки невигідно. Почав пропонувати нашу каву іншим кав'ярням.

Бізнес має окупитися за рік

— У Києві кавовий ринок перенасичений. Такі заклади є на кожному кутку. Десь напій смачний, десь не дуже. Наприклад, поблизу залізничного вокзалу цього року відкрилися 47 точок із кавою. Більше половини закрилося через три-п'ять місяців, — говорить кредитний експерт 37-річний Сергій Гуцалюк.

— Банки не дуже активно кредитують такий бізнес. Також, аби були продажі, потрібно придумувати щось цікаве. Поблизу авіаційного університету в столиці два роки тому відкрилася особлива кав'ярня. Заради чашки кави з сиром іноді їду туди через все місто. Двоє хлопців придумали оригінальний рецепт. Такої кави, як у них, не куштував ніде. Ще добре працюють акції, наприклад — кожна сьома чашка в подарунок.

Бізнес на каві має окупитися за рік. Якщо цього не сталося, треба його закривати. Нормальна кількість продажів — від 500 чашок на день. Бракує якісної кави в невеликих містах, де культура її пиття ще не сформована. Обов'язкова умова — щоб місце було людне. Не можна економити на якості, персоналі. Якщо закупите погану каву, втратите клієнтів. Коли економите на зарплаті працівникам, не побачите правильну касу. Бармен має отримувати не менше 10 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Найкраще каву купують у листопаді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі