вівторок, 03 березня 2009 16:32

Нацбанк продає дешеву валюту на оплату кредитів

Із 27 лютого громадяни — позичальники банків можуть оплачувати валютні кредити за пільговим курсом. Приміром, долар обраховують по 7,8 грн. В обмінниках він на 70–90 коп. вищий.

47-річний киянин Іван Могелюк уже сплатив за пільговим курсом 7,8 грн. Два роки тому він оформив кредит $10 тис. у Солом"янському відділенні "Приватбанку". Щомісяця мав сплачувати $522.

— Коли оформляв, ставка була 10,08 процента річних і щомісячна комісія 0,84 процента. Із грудня 2008-го банк підвищив ставки. Ще й долар стрибає, аж мені серце болить.

2 березня Могелюк прийшов платити за кредитом. Приніс гривні. Того дня "Приватбанк" продавав долари по 8,9 грн.

— Якби купляв валюту в обміннику, мусив би віддати 4650 гривень, — каже Могелюк. — У банку самі запропонували пільговий курс — 7,8 гривень за долар. У касі порахували, що мені для чергового платежу треба 3900 гривень. Є економія!

Родина з Дніпропетровська, Алла та Володимир Міловідови, 2002-го оформила позику на $70 тис. у "Райффайзен банку Аваль". Щомісяця мали сплачувати приблизно $1 тис.

— У нас власний бізнес — два магазини жіночого одягу, — каже Алла Міловідова, 41 рік. — Але зараз люди без грошей сидять — і торгівля ніяка. Ми мусили закрити один із магазинів, аби не платити оренду. Кредит сплачувати стало накладно.

Міловідови заплатили в березні за курсом 7,8 грн за $1. Хоча банківський курс становив 9 грн.

Дешевих доларів Нацбанку вистачить на кілька тижнів

— Для оплати кредиту за пільговим курсом клієнт має відкрити поточний рахунок у валюті та гривні, заздалегідь покласти туди необхідну суму в гривні, — пояснює начальник департаменту "Укрсиббанку" Іван Істомін, 30 років.

Нацбанк відшкодовує комерційним банкам не менше як по $1 млн кожному. Дрібні банки не можуть назбирати швидко таку суму. Тому на першому аукціоні, 27 лютого, продали дешеву валюту 12 банкам — "Автокразбанку", "Дочірньому банку Ощадбанку Росії", "Індустріал-банку", ОТП, ПУМБ, "Універсал-банку", "Райффайзен банку Аваль", "Сведбанку", "Укрсиббанку", "Південному", "Фольксбанку" та "Укрсоцбанку". Усього на суму $34,5 млн.

Наступний аукціон відбудеться в п"ятницю, 6 березня. Продадуть долари та євро для договорів, строк платежів по яких — до 4 березня. Але, приміром, в "Укрсиббанку" не гарантують, що матимуть валюту за пільговим курсом. Рішення приймає НБУ.

— Продаж валюти на дострокове погашення кредиту заборонене, — уточнює Іван Істомін.

Дешевих доларів Нацбанку вистачить на кілька тижнів, переконаний Микола Івченко, 30 років, керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс-клуб". Бо валютні запаси  вичерпуються.

— Міжнародний валютний фонд висунув вимогу для видачі чергової позики: у резервах Нацбанку має бути не менше 26,3 мільярда доларів, — пояснює Івченко. — А Нацбанк має 27,7 мільярда. Тобто на стабілізацію курсу гривні й пільгові кредити залишається менш як півтора мільярда доларів. Вони швидко вичерпаються. Клієнтам варто не зволікати, оформляти платежі за пільговим курсом якнайшвидше.

Утім, самі банки часто пропонують погасити валютні кредити за вигіднішими умовами.  Приміром, банк "Київська Русь" приймає платежі за валютні кредити за курсом НБУ: 7,7 грн за $1 та 9,69 грн за 1 євро.

— Наш банк розробив спеціальну програму для позичальників, готових погасити кредит достроково. Для них долар коштує 6,99 гривні, — обіцяє Олег Серга, 34 роки, керівник прес-служби "Приватбанку".

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк продає дешеву валюту на оплату кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі