пʼятниця, 22 грудня 2017 07:25

На базарах торгують польським салом

— 2017-го найбільше подорожчало сало. З початку року вартість кілограма зросла на 68 відсотків, — говорить директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, 43 роки.

— Основні причини подорожчання — африканська чума свиней і скорочення поголів'я. У тих регіонах, де вирізали більше свиней, сало дороге. Наприклад, у Тернопільській області кілограм у середньому коштує 47 гривень. У Києві — 120, в Одесі — 84. На базарах з'явилося більше імпортної продукції. В основному з Польщі.

На другому місці по зростанню ціни — морква. За рік кілограм подорожчав на 2,5 гривні. Вартість моркви збільшилася в багатьох країнах Європи. Однак в Україні овочі дорожчали втричі швидше. На третьому місці — буряк. За рік вартість зросла на 55 відсотків. Кілограм у середньому коштує 5,6 гривні.

Свинина подорожчала на 42 відсотки через африканську чуму та збільшення витрат сільгосппідприємств. Зараз кілограм у середньому коштує 98 гривень. 70 відсотків свинини виробляємо в Україні. 30 відсотків — імпортуємо. Вітчизняне м'ясо також продаємо за кордон. До кінця грудня ціни на свинину не мінятимуться. Магазини не лякатимуть покупців перед Новим роком. Бо люди можуть відмовитися купувати. У січні ціни зростуть на 2–3 відсотки.

П'ятий продукт, який найбільше подорожчав за рік, — яловичина. Додала до ціни 34 відсотки. Кілограм м'якоті з кісткою зараз можна купити за 113 гривень. Це на 29 гривень більше, ніж раніше. Причина подорожчання — скорочення поголів'я. Половину яловичини завозимо з-за кордону. Водночас зменшується попит на цей продукт.

— Протягом року майже не дорожчала соняшникова олія. Додала менше відсотка. Дешевшали гречка та цукор, — продовжує Дорошенко.

— Гречку колись переоцінили втричі. Тому зараз ціна повернулася до реальної — менше 20 гривень за кілограм. За такі гроші українці готові її купувати.

У січні практично всі продукти подорожчають. Протягом 2017 року ціни в Україні фактично зрівнялися з європейськими. Наступного року це продовжиться.

Зараз ви читаєте новину «На базарах торгують польським салом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі