пʼятниця, 26 квітня 2019 00:30

"Купуватиму паску, коли ринок закриватиметься. Так вдасться трохи зекономити"

Автор: Тетяна САРАХАН
  70-річний Михайло Якоб із Закарпаття торгує великодніми кошиками у Вінниці на ринку Привокзальний. Найчастіше купують по 100–250 гривень. Є кошики по 400. Їх беруть рідко. Ціни за рік не змінилися
70-річний Михайло Якоб із Закарпаття торгує великодніми кошиками у Вінниці на ринку Привокзальний. Найчастіше купують по 100–250 гривень. Є кошики по 400. Їх беруть рідко. Ціни за рік не змінилися

Львів'янка 38-річна Галина Симчук до Великодня готувалася три місяці. З січня по березень відкладала із зарплати по 2 тис. грн. Гроші витратила на продукти до свята та нове вбрання.

— Такі заощадження роблю двічі на рік: перед Різдвом та Великоднем. Узимку йде більше грошей, бо потрібно дітям та похресникам купити подарунки на Миколая, накрити новорічний стіл і Різдво перебути. На Великдень більшу увагу приділяю одягу. Святити паску їжджу в село до батьків. Коли приходжу з кошиком до церкви, здається, що потрапила на показ мод. Не хочу виглядати гірше, ніж мої односельці, — каже Галина. — Цього року придбала нове пальто за 2 тисячі гривень. Взуття не купувала. Планую взути черевички, які купила рік тому. По інтернету замовила сукню за 750 гривень. Діти на Пасху мають новий одяг. У доньки нещодавно був день народження. Їй подарували святкову сукню та черевики. Синові на виступ у дитячому садку купили костюм, у ньому й піде до церкви. Бо дитячий одяг страх який дорогий. А на взуття ціни вищі, ніж на доросле. Чоловік цього року погодився обійтися без обновок.

На продукти для великоднього столу родина витратить близько 3 тис. грн.

— На м'ясо піде тисяча гривень. Свинячу вирізку замовила у знайомого м'ясника. Також просила, аби продав мені шматок свіжої телятини. Хочу дітям у духовці запекти. Сама зроблю домашню ковбасу, щоб у кошик покласти. Торік на ринку купувала шинку, ковбасу. Цього року ціна на готову продукцію зросла у півтора разу.

Паску, мабуть, куплю. Минулого року пекла, але не вдалася. Боюся, щоб знову не зіпсувала продукти. Правда, готову купити дорожче обійдеться. За маленьку на ринку просять 40 гривень, за велику — 80–100 гривень. Уже купила три кілограми домашнього сиру. 200–300 грамів піде в кошик на свячення, з решти спечу сирник, залитий шоколадом. Знайома продала сир по 60 гривень за кілограм, на ринку він на 20 гривень дорожчий. Перед самим Великоднем торік продавали по 100.

Також планую зробити три салати. Торік із копченою куркою обходився у 80–90 гривень, тепер — 130–150 гривень. Майже вдвічі дорожче коштує салат із крабовими паличками. Зі свіжих овочів робити не буду. Інакше не вкладуся в запланований бюджет. Єдине, що цього року приємно здивувало — ціна на яйця. Вони подешевшали.

— У великодній кошик покладу паску, ковбасу, яйця, "бурячок" (гостра приправа на основі вареного буряка та хрону. — ГПУ), масло і сир-плесканку. У нашому місті також освячують екзотичні фрукти, овочі, шоколад для дітей, — розповідає 47-річна Лариса Гида з міста Теребовля Тернопільської області. Працює бібліотекарем. Живе в приватному будинку разом із чоловіком 53-річним Михайлом Слободяном.

— Цьогоріч на продукти виділила 500 гривень. Найбільше грошей піде на м'ясне. Півкілограма ковбаси, шинку і бочок завжди замовляю в сусідки. Вона тримає свиней, годує натуральними продуктами. Сир-плесканку готую сама. Молоко передає моя тітка з села Острівець неподалік Теребовлі. Масло та яйця купую на місцевому ринку в фермерів, за кілька днів до Великодня. 200 грамів масла коштує майже 60 гривень. Десяток домашніх яєць — 30. Буряк і хрін вирощую на городі. Із них готую приправу. До вареного буряка додаю свіжий хрін у співвідношенні 1:1 та подрібнюю в блендері. Можу додати кілька зубчиків часнику та перець, щоб було го­стріше.

Паску купуватиму. На місцевому ринку коштує 50–200 гривень. Залежить від розміру та наповнювачів. У Теребовлі кошики освячують у суботу, за день до Великодня. Паску купуватиму в суботу, коли ринок закриватиметься. Так удасться трохи поторгуватися та зекономити. Ціни на випічку зросли майже вдвічі. Торік пасочку вагою 250 грамів можна було купити за 30 гривень. Кошик оздоблювати не буду. Вкрию вишитим великоднім рушником, який мені подарувала бабця.

Зараз ви читаєте новину «"Купуватиму паску, коли ринок закриватиметься. Так вдасться трохи зекономити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі