понеділок, 17 березня 2008 17:49

Кафе відкрили в стайнях Григорія Котовського

Автор: фото: Юлія НЕДОПИТАНСЬКА
  На кухні бердичівського кафе ”Для всіх” Олександр Мурашевич готує котлети для поминального обіду
На кухні бердичівського кафе ”Для всіх” Олександр Мурашевич готує котлети для поминального обіду

Жителі райцентру Бердичів Житомирської області 23-річна Катерина Мурашевич разом із братом Олександром, 18 років, мають власний бізнес — два кафе. Перше, "Для всіх" розташоване в районі Червона гора. За кілька кварталів від нього, на вул. Горького, ще одне — "Зелений гай".

— Справу починали наші батьки, — каже Катерина. — Вісім років тому орендували їдальню місцевого педучилища.

Подавали комплексні обіди по 10 грн. Для Бердичева це була новинка. Перший рік Мурашевичі поралися на кухні самі. Потім найняли кухарів.

Площа їдальні — 50 кв. м. Щомісяця за кожен "квадрат" віддавали 2 грн орендної плати. За чотири роки на прибутки відкрили кафе-бар. Викупили приміщення на околиці міста. Бердичівці кажуть, там були стайні Григорія Котовського. Усією родиною заходилися робити ремонт.

— А за рік наша мама померла від раку, довелося нам із братом завершувати почате, — говорить жінка. — Я розробила планування приміщення. Купувала шпалери, гардини. З братом фарбували стіни й стелі, вішали карнизи.

У кафе "Для всіх" три зали. Один, з рожевими стінами та пурпуровими скатертинами назвали на честь матері — Алин зал. У ньому 30 місць. У дієтичній залі подають страви за рецептами польського дієтолога Єви Домбровської. М"ясо — лише варена яловичина.

Обід у середньому обходиться в 20 грн. Найдорожча страва — фарширована риба — 60 грн. 80-грамову порцію свинячих шашликів, запечених у фользі, подають по 15 грн. Решта страв, їх у меню понад півсотні, не дорожчі 12 грн. Катерина Мурашевич пояснює: якщо не накручувати ціну, приходитиме більше людей. Найдешевші в "Для всіх" оладки з шоколадним соусом і картопляні зрази з капустою — 3,10 грн за порцію.

За продуктами їздять власним фургоном "мерседес". Закуповують їх щомісяця на 5 тис. грн у торговельних центрах "Метро" в Києві та Вінниці. Катерина веде документацію, складає меню й перевіряє рахунки. За місяць "Для всіх" і "Зелений гай" приносять 5 тис. грн прибутку.

— Узимку клієнтів небагато, — розповідає Олександр. — Буває, узагалі закриваємося на кілька днів. Зате навесні в Бердичеві багато весіль. Наше "Для всіх" вважають найкращим місцем для торжеств. У великій залі досить місця на 400 чоловік. Хоч посередині ще й невеликий фонтан стоїть. За кожного гостя на весіллях нам платять по 35 гривень. На поминках — 27 гривень. У нас зіграли десь три сотні весіль.

Олександр Мурашевич завідує баром. Хоч якщо треба, працює офіціантом, миє посуд. Навчається у фінансовому технікумі. Катерина — аспірантка столичного університету ім. Шевченка. Вивчає китайську.

— На канікулах працюю цілими днями, — каже хлопець. — Подаю пиво, перераховую касу. Пиво беремо на бердичівському пивзаводі по 40 копійок за літр. У нашому барі півлітровий кухоль наливаємо за 2 гривні.

Нещодавно Мурашевичі запровадили нову послугу — розвозять  містом гарячі обіди. У Києві цим займаються сотні фірм. Брат із сестрою надрукували листівки-меню. Наприклад, відбивна зі свинини, відварений рис і салат з буряка коштують 9,80 грн. Доставка Бердичевом безплатна.

— У нашому райцентрі звикли із бутербродами на роботу ходити, — додає Катерина. — Зате коли влаштовують по офісах вечірки або дні народження, обіди замовляють десятками.

Мурашевичі планують відкрити ресторан із дискотекою в сусідній Вінницькій області. Вибирають місце.

Кухарів суші-барів беруть на роботу після чотиригодинних курсів

У Києві нині популярна східна кухня. В японських ресторанах найчастіше замовляють суші. Роблять їх із рису, риби чи ікри, додають овочі. Потім загортають у листя водоростей. Невелика порція коштує від 10 грн.
У суші-барі "Укушука", що на столичній вул. Малишка, навчають готувати японські страви. Крім суші, дають ще й рецепти супів і десертів. Влаштовують індивідуальні та групові курси.
— Краще проходити індивідуальне навчання, — каже заступник директора суші-бару Ірина Резніченко, 27 років. — Шеф-кухар усе покаже та допоможе напрацювати навик. Майстер-клас триває чотири години. Потім видаємо сертифікат.
Індивідуальний майстер-клас коштує 2 тис. грн. Якщо учнів двоє, вони платять по 1750 грн. Спецодяг, інструменти та продукти видає заклад. За чотири години учень готує 5 кг страв. Їх можна забрати додому. На додачу дають книгу рецептів.
За груповий майстер-клас треба віддати по 400 грн з особи. Тут навчають робити лише три види суші.
— Групові уроки готування суші влаштовують на корпоративних вечірках, — продовжує Резніченко. — Люди не так навчаються, як розважаються.
Випускників курсів запрошують на роботу. Наприклад, у київському ресторані японської кухні "Сумосан", що на розі бульв. Шевченка та вул. Пушкінської, нині набирають кухарів, досвіду не вимагають. Зарплата від 2000 грн. У ресторані "Муракамі", що на вул. Набережно-Хрещатицька, — 2500 грн. До спеціалізованих суші-барів беруть кухарів із досвідом від двох років. Зарплата — від 5000 грн.
Робити суші можна навчитися й через Інтернет. Відеоролики уроків є на сайті www.videojug.com.

Зараз ви читаєте новину «Кафе відкрили в стайнях Григорія Котовського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі