понеділок, 17 липня 2006 18:39

"Якщо зварювальник зробить шов халтурно, біди не оберешся"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Анатолій Кабиш зварювальником працює 33 роки
Анатолій Кабиш зварювальником працює 33 роки

Зварювальників можна назвати елітою у будівельних професіях. Вони заробляють удвічі-тричі більше, ніж мулярі чи слюсарі. Та й на пенсію йдуть не в 60, як усі, а в 55 років. Столичні кадрові агентства пропонують роботу на будівництві у сусідніх Чехії та Польщі. Легальне працевлаштування і щомісячний заробіток $500–1200. Хоча досвідчений майстер може отримувати стільки ж, не їдучи на край світу.

— Часто люди переоцінюють свої уміння, — розповідає провідний інженер відділу реалізації проектів київської фірми "Екватор КТВ" Олег Єфімов, 46 років. Його компанія шукає на роботу зварювальників. — Телефонує за оголошенням чолов"яга, каже, що виконує будь-які зварювальні роботи. З"ясовується, він працював у ЖЕКу й окрім пайки мідних та зварювання металевих труб практично нічого не робив.

Знайти кваліфікованого спеціаліста, який уміє варити труби під тиском, знає сучасні технології і працює з новими матеріалами, важко, — зітхає Олег Валентинович. — "Екватор КТВ" — компанія специфічна. Ми встановлюємо кондиціонери, теплопостачальну і вентиляційну техніку на підприємствах, оснащуємо нею офіси й котеджі "нових українців". Здаємо об"єкти "під ключ". Якщо зварювальник зробить шов халтурно, труба потече і біди не оберешся. Одна офісна кімната коштує десятки тисяч доларів! Тому беремо на роботу фахівців як мінімум із чотирирічним досвідом. На початку пропонуємо 400 доларів. Згодом зварювальник може заробляти і 800.

51-річний Анатолій Кабиш працює у цій компанії вже другий рік. У нього 33-річний досвід зварювальних робіт. Приїхав у столицю із Запоріжжя. Житло доводиться винаймати, та й з родиною бачиться раз на кілька тижнів. Однак пан Анатолій не ремствує. Їхав у Київ не лише заради заробітку. Тут більше можливостей освоїти сучасні технології, розповідає він.

Раніше зварювальників випускали ПТУ. Тепер більшість училищ позакривали, компаніям доводиться самим готувати молодь, на виробництві.

Фірмі конче потрібні зварювальники до 35 років

— На навчання учня йде близько трьох місяців, — каже Кабиш. — Спочатку його треба навчити відрізняти метал від шламу, а вже потім професійно варити шви.

Один з його колишніх вихованців 29-річний Сергій Куліш працює з паном Анатолієм в одній бригаді. Роботою хлопця задоволені. Хоча було б непогано, щоб він здобув відповідну освіту, кажуть авторитетні колеги.

Кваліфікованих зварювальників шукають і потужні будівельні компанії. Головний інженер українсько-німецького будівельного підприємства "Бауер-Альтіс" Володимир Литвиненко розповідає, що їхній фірмі конче потрібні зварювальники до 35 років, які мають 4–5 розряди і досвід роботи з арматурою та відновленням зношеного бурового обладнання. Бажано, щоб умів ще й монтувати залізобетонні конструкції. Але знайти таких фахівців непросто, в основному звертаються 40–50-річні. Хоча заробітки непогані — початкова платня $400.

— Головне у цій справі — акуратно і якісно варити шви, — розповідає колишній зварювальник Юрій Женжера, 43 роки. Він відпрацював за фахом більш ніж п"ять років. Спершу на авторемонтному заводі, потім на станції технічного обслуговування автомобілів. Змінив роботу через стан здоров"я.

— Цінуються фахівці, які ладять і з газозварювальним апаратом, і з автоматичною та напівавтоматичною електрозваркою. А розряд — справа несуттєва. Ще в радянські часи, маючи третій розряд, варив краще, ніж дехто з колег із четвертим. Відповідно, й заробляв більше, — згадує чоловік. — Добрий зварювальник уміє працювати з різними матеріалами. Наприклад, ті, хто встановлює бронедвері, — з металами, які важко різати. На цій роботі теж можна заробляти не менш ніж 500 доларів. Встановлення одних дверей коштує близько 50 доларів.

Скільки отримують на ремонті квартир

Заробіток зварювальника не обмежуються зарплатнею. Маючи зварювальний апарат і досвід роботи з сантехнікою, можна підзаробити на ремонті квартир.
Лише на сантехніці отримують близько $300. Встановлення ванни, унітаза і раковини в середньому коштує $30 за кожну точку. Стільки ж — встановлення сушки для рушників. А демонтаж старої оплачується окремо: $5 за штуку. Врізатися у водопровідний чи опалювальний стояк — $30. Заміна системи опалення — $30–40 на кожній батареї.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо зварювальник зробить шов халтурно, біди не оберешся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі