середа, 27 квітня 2011 07:15

До зарплати лишається 200 гривень

Киянка 45-річна Олена Семчишин працює бухгалтером, отримує 2,5 тис. грн:

— Зарплата невелика, але нам вистачає.

Вона розлучена, має двох дітей, живуть у двокімнатній квартирі. Старша Оксана — студентка четвертого курсу, Катерина — учениця сьомого класу.

— Найбільше витрачаю на квартиру — 580 гривень. Ще 220 — за інтернет і телебачення. Правда, останні три місяці їх старша дочка оплачує, вона влаштувалася на роботу.

Великі закупки робить раз на два тижні.

— У супермаркеті "Ашан" купуємо рис, м'ясо, крупи. Раніше брала вівсяні пластівці "Хіт-продукт" за 4,5 гривні. Подорожчали до 8 гривень. Відмовилася, беру суміш за 6.

Часто варимо ячневу кашу по 7 гривень, кілограма вистачає на три тижні. Тоді як рису на тиждень-два. На харчі у нас іде не більше як 500 гривень у місяць.

Картоплю, цибулю, буряки Олена Семчишин бере у батьків із Житомирської області.

— Ми з дітьми допомагаємо садити та вибирати город. Майже всю зиму зранку їли гарбузову кашу. Потім діти сказали: хватить, надоїла. Перейшла на вівсянку, доки не подорожчала. У селі беремо яйця, молоко, домашню олію.

Ковбас і тепличних овочів киянка не купує.

— Нераціонально. Та й не хочу, щоб діти їли ті нітрати. Беру лише капусту. Із м'яса — 300–400 грам готового фаршу, це обходиться у 12–15 гривень. Або півкіла курячих стегон за 20 гривень. Солодощі у великій кількості бувають раз на рік, під час новорічних свят. А в будні намазуємо варення на хліб.

На проїзд Олена Семчишин витрачає 8 грн щодня.

— Їду на маршрутці, а потім пересідаю на метро. Дочка купувала мені студентські проїзні. Але після того, як мене намагалися оштрафувати за це, відібрали проїзний, не хочу.

До 350 грн щомісяця витрачає на косметику для себе та доньки.

— Менша невибаглива в одязі, доношує за старшою. Але торік так збіглося, що у мене чоботи зносилися і в Оксанки, а малій треба була нова куртка. Довелося у батьків взяти гроші. Цього року великих покупок не робила.

280 грн у місяць коштують танці.

— Катя займається хіп-хопом. Щомісяця здаємо у школу по 100 гривень. На кишенькові витрати Каті даю десятку. Вона їх в їдальні витрачає. Раз дивлюся, книжка лежить на столі "Малюємо людину". На ній цінник — 45 гривень. Катя купила на зекономлені кошти, дуже любить малювати. То я сказала, щоб більше не економила, а говорила, коли хоче щось купити.

Перед кожною зарплатнею у гаманці Олени лишається 200–300 грн із попередньої зарплати.

Зараз ви читаєте новину «До зарплати лишається 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі