четвер, 18 червня 2020 00:20

"Для старту викупив дві ферми"

Автор: фото надане Назаром Фоміним
  Кілограм перепілки коштує від 130 до 150 гривень. Найчастіше м’ясо беруть дітям
Кілограм перепілки коштує від 130 до 150 гривень. Найчастіше м’ясо беруть дітям

31-річний Назар Фомін у вересні 2018-го відкрив перепелину ферму в селі Стрілків Стрийського району Львівської області. Продає свіже м'ясо та яйця птиці під брендом "Файний вуйко".

— Вирощувати перепелів почав 2016 року вдома. Зіткнувся з проблемою неякісних кормів. Через них птиця не неслася по два тижні. 2018-го, коли дослідив ринок, викупив дві діючі ферми. Сьогодні у виробника кормів є одним із найбільших замовників. Тому можу контролювати рецептуру та якість продукції, що купую, — розповідає Назар Фомін. — Уже два роки перепелина ферма — єдиний вид доходу.

Раніше Назар працював фінансистом, потім служив у АТО. Коли повернувся, був важкий перехід від військового до цивільного життя через психологічний стан. Тоді й вирішив заощаджені кошти вкласти у власну справу. Навесні 2016-го з дружиною на базарі відкрили невеликий магазин з кормами для тварин, але справа не пішла. "Точку" закрили зі збитками. Після цього наважився взятися за перепелину ферму.

— Я починав із двох кліток на 300 перепелів. У день щонайменше 200 яєць. Коли розширив обсяги до п'яти тисяч голів, довелося наймати людей. Дня не вистачало, щоб самому доглядати за птицею та організовувати доставку товару. Якщо хочеш заробляти, то треба мати більші обороти. Крім того, варто співпрацювати з дистриб'юторами, які продаватимуть продукцію у магазинах. Уже маю 20 тисяч голів птиці. Наприклад, через торгову роздрібну мережу в Івано-Франківській області щомісяця збуваю 1–1,5 тонни м'яса. Це сім тисяч перепілок під забій. У Трускавці та Моршині постачаємо продукцію в найбільші п'ятизіркові санаторії. Маємо невеликі роздрібні магазини у Львові, Стрию, Івано-Франківську. З гуртовим базаром у Львові перестав спів­працювати, коли юридично оформив бізнес. Не готовий отримувати за продукцію менше її собівартості. А підготовка документів і сплата податків — це додаткові витрати. Плануємо розширюватися — хочемо викупити перепелину ферму у Львові.

Під час карантину втратив 40–50 відсотків загального збуту, бо кафе та ресторани не працювали. Крім того, традиційно на літо падають продажі яєць. Довелося шукати нових клієнтів.

Зосередилися на цільовій аудито­рії — молодих матерях. Запустили рекламу, де користь м'яса перепелів порівняли з м'ясом кроля. Саме його часто дають на прикорм дітям як дієтичне та корисне. За 10 днів реклами з тижня до тижня маємо приріст продажів на рівні 45 відсотків. Люди стали частіше шукати саме нашу продукцію в торгових мережах. Клієнтам продаємо два варіанти свіжого охолодженого м'яса перепелів. Це бульйонний набір по 130 гривень за кілограм. Таке м'ясо варити довше. Для дітей купують м'ясо молодої птиці віком до двох місяців. Це малі перепели, які ще не неслися. Таке м'ясо дорожче — 150 гривень за кілограм. Є тушонка. Поки що її тестуємо в магазинах. Далі плануємо запускати в масовий продаж по 85–90 гривень. Пропонуємо копчених перепелів по 300 гривень за кілограм. Також яйця по 25–30 гривень за лоток у 20 штук. Але вони тільки свіжі. Пробували маринувати, та це затратно в часі та коштах. Не готовий продавати людям товар за такі гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Для старту викупив дві ферми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі