пʼятниця, 16 серпня 2013 06:45

Центр зайнятості дає безробітним на навчання 11 тисяч гривень

— У моєму житті нічого на шару ніколи не було. От я й вирішила: а чом би й ні, — 49-річна Світлана Петренко отримала нещодавно в центрі зайнятості безкоштовний ваучер на навчання в Національному авіаційному університеті в Києві. Вибрала спеціальність "програмне забезпечення систем". Учитиметься два роки.

— Я працювала редактором відділу поліграфії. Мене місяць тому скоротили. Стала на облік у Центрі зайнятості, щоб отримувати допомогу із безробіття. Її платять дев'ять місяців: три місяці — по 70 відсотків від окладу, далі — по 70 процентів від цієї зменшеної суми, — розповідає жінка. — Інспектор запропонувала направлення на навчання, схоже за моєю першою освітою. У мене вона "програмне забезпечення". Мою роботу вони не можуть запропонувати, то краще я піду вчитися. Бо знайомого посилали збирати яблука.

Сума по ваучеру 11470 грн, навчання Світлани Петренко коштує 12640.

— Коли я відучуся два роки й отримаю диплом, треба буде доплатити різницю. Якщо знайду роботу, можна буде навчання перервати й нічого за це не буде. Але я планую вчитися.

Світлана Петренко вибрала заочну форму навчання.

— Можна також було очно-заочну, але мені більше до душі начитка лекцій, потім самостійна робота й екзамени.

Отримати ваучер на навчання може будь-яка людина віком від 45 років, яка має не менше 15 років страхового стажу і професійно-технічну або вищу освіту, розповідають у Центрі зайнятості.

— Отримати ваучер можна дуже швидко. Людина повинна прийти до нас із трудовою, документом про освіту, паспортом та ідентифікаційним номером, — розповідає Тетяна Володимирова, начальник відділу активної підтримки безробітних Святошинського районного центру зайнятості Києва. — Опановувати можна не будь-який фах. Є певний список спеціальностей, затверджений Міністерством освіти. 19 — у галузі сільського господарства, п'ять — комп'ютерних технологій, чотири — автомобілів, сім — будівництво та електрика. Можна заочно вчитися й одночасно працювати. Після отримання спеціальності працювати по ній не обов'язково.

Якщо людина вирішить перервати навчання, то штрафів їй сплачувати не треба буде.

— Ваучер дійсний 90 календарних днів. Якщо людина ним не скористається, він просто втрачає чинність. Не приступила до навчання, то гроші не підуть.

Зараз ви читаєте новину «Центр зайнятості дає безробітним на навчання 11 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі