четвер, 17 грудня 2009 19:25

Бензин подешевшає до 6,5 гривні за літр

15 грудня приватний підприємець Анатолій Корнієнко, 44 роки, заправляє свій "форд" на автозаправці "Золотий гепард" у місті Васильків Київської області.

— 95-й бензин був майже по 8 гривень, а тепер ціна впала до 7. На дрібних заправках по трасі Київ—Одеса є й дешевше, — каже. Після запровадження високого акцизу торговці знайшли спосіб здешевити пальне: його імпортують як  паливні компоненти, — пояснює директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чернобривець.

— Такі компоненти схожі на бензин. Але мають значно гіршу якість. Вони обкладаються акцизом 20 євро за тонну, тоді як бензин — 110 євро. Така підміна дає власникам АЗС додаткові 70–75 копійок прибутку на кожному літрі.

Між автозаправками зростає конкуренція.

Попит на зиму завжди падає

— У жовтні ремонтували два нафтопереробні заводи. В Україні був дефіцит пального. Тепер ввезли забагато, а попит на зиму завжди падає. Продавці змушені знижувати ціни, — каже експерт компанії "Упеко" Олександр Сіренко, 31 рік. — На світовому ринку вони теж впали на третину. До кінця січня літр бензину А-95 може подешевшати до 6,5 гривні. Весною ціна знову зросте до 8 гривень.

Таксист 32-річний Євген чекає пасажирів на Московській пл. у Києві.

— І долар, і бензин хитаються перед виборами, а ремонт на СТО обходиться дорожче. Це все я маю закладати у вартість проїзду.

Євген набирає чотирьох пасажирів до Умані. Це за 200 км від столиці. На початку року з кожного брав по 60 грн. Тепер — по 70.

Зараз ви читаєте новину «Бензин подешевшає до 6,5 гривні за літр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі