субота, 25 березня 2017 23:54

"Маємо від €2 тис в місяць" - українці про заробітки в Скандинавії

Автор: helsinki.com.ua
  Прибиральники снігу отримують від  480 євро
Прибиральники снігу отримують від 480 євро

Андрій Глібчук став адміністратором у фінляндській фірмі з прибирання снігу й шукає робітників з України. До країни приїжджає шість років поспіль, - передає svitua.com.ua.

"На випробувальному терміні зарплата 8 євро за годину, після нього — 10 євро. Робочий день вісім годин. Загалом за шестиденний тиждень можна заробити 480 євро", - розповів Андрій Глібчук.

Більші зарплати пропонують у Норвегії, де робочий графік сніг прибирають у дві зміни: з 5.00 до 9.00 зранку і з 17.00 до 21.00 ввечері. Зарплата - 15 євро за годину. При шестиденному робочому тижні заробітчани отримують 720 євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дурять українців агенства з пошуку роботи за кордоном

У Швеції прибиральники снігу працюють по 10 - 12 годин шість днів на тиждень. Отримують від €7 до €8 за годину. При максимальному навантаженні і день можна заробити €96. Це € 576 за тиждень. Слід враховувати витрати на житло та харчування. Вони віднімають близько €400 з заробленого в місяць.

Чоловіки також влаштовуються на будівельні та ремонтні роботи. У Швеції для майстра тротуарної плитки, бетонника, маляра, штукатура, столяра чи електрика пропонують зарплату від €80 до €90 за день.

"Я потрапив до столиці Швеції з допомогою польського роботодавця, який збирав бригаду в цю країну. Працювали ми по 8 - 10 годин шість днів на тиждень. За місяць виходило від 2000 до 3000 євро. Усе залежало від кількості та якості роботи. До речі, в інших країнах Скандинавії, наприклад, у Норвегії чи Фінляндії, зарплата майже не різниться від шведської", - каже штукатур Сергій Яницький.

До Норвегії їздять на рибні заводи. Там потребують фасувальників та пакувальників риби, куди часто йдуть жінки. Чистять, обробляють та нарізають рибу зазвичай чоловіки. Їм платять €15 за годину, жінкам за легшу роботу - € 13. Проживання та обід оплачує роботодавець. На такій роботі заробляють по три тисячі євро щомісяця.

Автор: pratsya.com
  Жінки фасують та пакують рибу. Чоловіки її чистять, нарізають
Жінки фасують та пакують рибу. Чоловіки її чистять, нарізають

У Фінляндії можна збирати врожай на полях та в теплицях. Люди збирають полуниці, броколі, горох, помідори, огірки чи картоплю. В місяць можна отримати €1200. Робітники орендують житло в приватних власників будинків (€400 на трьох) або у фермерів, де на €100 дешевше.

На агрофермах Данії роботу пропонують студентам або випускникам сільськогосподарських навчальних закладів. Контракт - один рік із заробітком €1000 - €1500 на місяць. З умінням керувати трактором або автомобілем платять більше. Працевлаштовують офіційно.

"На данських фермах просто ідеальні умови: надсучасна техніка, завжди стерильно чисті тварини, якісне освітлення та опалення. Багато важкої чоловічої роботи доводиться робити самій. Те, що чоловік сидить вдома з дитиною, а дружина на тракторі обробляє поле, - цілком нормальне явище для данців", - розповідає Галина Блажко, яка три роки працювала на свинофермі та птахофермі.

Автор: studway.com.
  У Фінляндії можна збирати врожай на полях та в теплицях.
У Фінляндії можна збирати врожай на полях та в теплицях.

У літній сезон у скандинавські країни заробітчани їздять збирати ягоди. За місяць можна заробляють близько €2 тис..

"Ми з дружиною їздили на ягоди. Жили в невеликих двоповерхових будинках біля озера по двоє-троє в одній кімнаті, за яку платили 50 крон щодня (це 5 євро приблизно). Прокидалися о сьомій та йшли збирати дари лісу. До вечора мав приблизно 50 - 60 кілограмів різних ягід. Найдорожче коштувала морошка. За кілограм платили 10 - 15 євро. Чорниця - 3 євро, брусниця - 2. Але їх збирати набагато легше, ніж морошку. Ближче до кінця літа дехто ще збирав гриби", - розповів заробітчанин Олег Сіверський.

Зараз ви читаєте новину «"Маємо від €2 тис в місяць" - українці про заробітки в Скандинавії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі