середа, 01 лютого 2006 18:53

Золотодобувачі Закарпаття можуть збанкрутувати

  Процес видобування золота на Мужіївському руднику в Закарпатті
Процес видобування золота на Мужіївському руднику в Закарпатті

На Мужіївському руднику в Берегівському районі Закарпаття видобули вже 640 кг золота. Але поки що цей промисел не прибутковий.

— Наші обсяги видобутку вдвічі менші, ніж, приміром, на копальнях Румунії, — запевнив директор підприємства "Закарпатполіметали" Олександр Бабинін, 45 років.

— У чому ж причина?

— Наші сусіди застосовують ефективні, хоч і шкідливі, ціаніди. Якщо таку ж технологію не запровадять в Україні, видобуток золота й надалі буде збитковим, — пояснив пан Олександр. — Технологія, яка використовується у Мужієві, дозволяє видобувати тільки 50–60% покладів золота. Румуни піднімають на гора до 95%.

Видобування золота з ціанідами не запровадять, щоб не зашкодити природі. І це рішення, за словами головного еколога Закарпаття Миколи Садохи, — остаточне.

Перший злиток золота з Мужіївського родовища отримали ще восени 1999-го. Відтоді екологічно чистим методом переробили кількасот тисяч тонн руди. Аби не збанкрутіти, підприємство прагне розробляти нові родовища й розвивати супутній видобуток срібла, цинку та інших металів, що ними багата руда. Для цього потрібно майже $70 млн. Інвестори гроші пропонують, але в обмін на частину акцій.

Чи змінить підприємство форму власності і чи почнуть застосовувати у виробництві ціаніди, вирішуватиме Кабінет Міністрів. За оцінками спеціалістів, Мужіївський рудник ховає в собі близько 40 т золота. Щоб видобути бодай 1 кг коштовного металу, потрібно перелопатити 350 т породи.

Зараз ви читаєте новину «Золотодобувачі Закарпаття можуть збанкрутувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі