вівторок, 11 липня 2006 17:36

Запрацювала приватна міні-гідроелектростанція

У селі Білин Рахівського району Закарпатської області запрацювала перша в Україні приватна міні-гідроелектростанція ТОВ "Енергія Карпат". В автоматичному режимі міні-ГЕС вироблятиме 4,3 млн кВт/год. щороку. Цього достатньо, щоби освітити 200 сільських будинків.

Спеціального накопичувального водосховища чи греблі міні-ГЕС не потрібно — енергію виробляє бурхливий гірський потік Ільмен. Перепад висот на потічку становить 100 м. Кошторисна вартість проекту, розробленого харківським ЗАТ "Регіон-інвест", становить $262,2 тис.

Попервах енергію передаватимуть до загальної мережі "Енергоринку". З часом власники міні-ГЕС зможуть укладати договори з великими заводами й транспортувати енергію без посередника.

До 1955 року на Закарпатті діяли 30 невеликих ГЕС

— Сто таких станцій могли би цілком забезпечити Закарпаття власною електроенергією, — каже заступник директора "Енергії Карпат" Андрій Казаков, 26 років. — Область щороку споживає 1,8 мільярда кіловат за годину. Якби Закарпаття самотужки забезпечувало себе електроенергією, ціна кіловата для населення зменшилася б.

Упродовж найближчих трьох років ТОВ "Енергія Карпат" обіцяє звести на закарпатських річках іще шість міні-ГЕС. Кожна з них обійдеться у 2,5 млн грн. Вкладені гроші, за підрахунками фахівців, могли б окупитися за п"ять років.

— Наступну міні-ГЕС будуватимемо на річці Шопурка поблизу села Кобилецька Поляна на Рахівщині, — каже Андрій Казаков.

До 1955 року на Закарпатті діяли 30 невеликих міжколгоспних та ліспромгоспних ГЕС. Усіх їх зруйнували й демонтували до 1980 року. Найближчим часом в області планують звести каскад гідроелектростанцій на річці Тиса. Сумарна потужність електростанцій сягне 400 Мвт.

Зараз ви читаєте новину «Запрацювала приватна міні-гідроелектростанція ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі