середа, 25 січня 2006 11:13

Замерзає музей в Ужгороді

Науковці Закарпатського обласного художнього музею ведуть боротьбу за збереження 6 тис. унікальних експонатів: сховища та експозиції замерзають.

Вологість у музеї перевищує всі допустимі норми, а це може призвести до деформації полотен, осипання їхнього живописного шару, а відтак — повного знищення. До природних факторів додався ще один.

— Під фондосховищами розташована приватна сауна, з якої до нас піднімається гаряча пара, — розповіла мистецтвознавець Олена Приходько, 38 років. — Уявіть: з одного боку гаряча пара, а з іншого — майже мінусова температура.

Восени 2003 року художній музей передали у власність області. Розпочали ремонтні роботи, зруйнували стару систему опалення й зупинилися... Будівельникам заборгували 1,5 млн грн.

Директор музею Олег Зайцев, 39 років, у десятках листів до перших осіб України і Закарпаття попереджає:

— Якщо нам не встановлять опалення, то колекцію, якою гордиться вся держава, можемо втратити.

Ситуацією занепокоєне й міністерство культури Угорщини: Закарпатський музей має найбільшу й найціннішу на теренах СНД колекцію угорського мистецтва ХVII–IХХ ст.

Найбільше страждають ікони

Від морозів потерпає і Національний музей у Львові, але тут навпаки:
— У виставкових залах та фондах різко знизилася вологість повітря, що руйнує експонати, — каже заступник директора музею Оксана Біла, 39 років. — Найбільше страждають ікони, адже вони мальовані на дереві, яке через брак вологості розсихається. А фарба та лак лущаться.
Рятуючи ікони, працівники музею набирають у металеві ванночки воду і ставлять їх на батареї — щоб вода випаровувалася.

Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК

Зараз ви читаєте новину «Замерзає музей в Ужгороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі