понеділок, 26 березня 2012 00:45

Суху траву гасили майже тисяча пожежників

Автор: фото: Леся МЕЖВА
  Рятувальник Ігор Курус просить селян косити траву, а не спалювати
Рятувальник Ігор Курус просить селян косити траву, а не спалювати

За минулі вихідні пожежники області 50 разів виїжджали на гасіння сухої трави. Люди або навмисне її підпалюють, або кидають недопалки у траву.

— З маленького недопалка стається пожежа, яка займає площу у кілька гектарів. Найбільша площа вогню була 5 кілометрів квадратних. Через вітер вогонь на місцевості поширюється миттєво, — розповідає старший лейтенант Ігор Курус, 24 роки, з обласного управління з питань надзвичайних ситуацій. — На ці пожежі було 211 викликів, задіяні 850 пожежників і 217 одиниць техніки. Найбільше пожеж сталося у Жовківському, Яворівському, Бузькому, Кам'янка-Бузькому, Сокальському районах.

Підпалів багато через суху погоду?

— Ні. Роками зростають площі незасіяних земель. Вони вкриваються високою травою. У селах зараз мало худоби, тому заросли пасовища. Селяни траву підпалюють, щоб не косити і не переорювати поле. Від цього тільки створюють небезпеку самі собі. У селі Спас Кам'янка-Бузького району ледве загасили сарай, на який перекинувся вогонь. У Болехівці Дрогобицького району через спалення трави згоріла стайня. Лише у понеділок ми виїжджали на 63 такі пожежі. Також у селах побільшало стихійних сміттєзвалищ на пасовищах. Зараз перед Великоднем, щоб не прибирати сміття, люди його спалюють.

Важко гасити великі площі вогню?

— Проблема в тому, що у поля не завжди є доїзд. Техніці може заважати річка, залізнична колія. Рятувальникам доводиться лишати машини на дорозі та іти гасити. Тоді використовують для гасіння "хлопавки". Це металеві пластини з ручкою, якими прибивають вогонь до землі. На одну пожежу може бути задіяно до 15 пожежників. Насправді невеликі площі може загасити кожен. Можна притоптати вогонь ногами, прибити курткою, гілкою, присипати землею. Адже у цей час може статися пожежа в якомусь помешканні. А замість того, щоб їхати туди, еменесники будуть у полі.

9

кілограмів мікрочастин диму виділяється під час спалювання 1 т сухої трави. Вони подразнюють слизову оболонку дихальних шляхів, загострюють хронічні захворювання. Особливо шкідливі для людини продукти згоряння пестицидів і агрохімікатів, що містяться у ґрунті.

Від вогню знижується родючість ґрунту. Гинуть бактерії, які перетворюють мінеральні добрива на неорганічні речовини. Саме неорганічними живиться рослинність. Гинуть черв'яки, які переробляють органічні речовини.

У траві згорають комахи сонечка. Без них розведеться багато попелиці, яка шкодить городині. Вигоряють гнізда птахів і зайченята в норах.

 

Зараз ви читаєте новину «Суху траву гасили майже тисяча пожежників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі