понеділок, 01 серпня 2011 05:45

Продавці квартир знизять ціни на 20 відсотків

— Місяць тому знайомий повідомив, що терміново продає п'ять сотих біля своєї хати в селі Суховоля Городоцького району. Це за 15 кілометрів від Львова, — розповідає львів'янка Лілія Гаркава, 35 років. — Хотів сім тисяч доларів. Ми з чоловіком вирішили продати свою однокімнатну квартиру у Львові й купити ту ділянку. Дали оголошення в газету, поставили ціну 45 тисяч доларів. За два тижні не було жодного дзвінка від клієнтів, хіба маклери цікавилися. Потім скинули три тисячі, але й далі ніхто не зголосився.

Гаркави вирішили продати "ланоса" 2006 року за $6700. Покупця знайшли за три дні.

— Квартиру все одно треба продати, бо ж хочемо будуватися. Маклер радить іще ціну знижувати. Але ж ми ту квартиру чотири року тому за 40 тисяч купили, ще 15 в євроремонт вклали, — продовжує Лілія. — Зараз людина, яка хоче продати житло, мусить іти на зниження вартості до 20 відсотків, — розповідає керівник агентства нерухомості "Золота арка" Ірина Яремко, 45 років. — Пропозиція дуже перевищує попит. Люди, які до кризи набрали кредитів, не можуть їх погашати. Доки не дійшло до процесу з виконавчою службою, продають квартири та гасять борги. Пропонують своє житло й ті власники, які утримували його, щоб здавати в оренду. Багатьом людям важливіше отримати велику суму для якихось життєвих потреб, ніж мати 150 доларів на місяць.

1 кв. м у львівських житлових масивах коштує приблизно $900, у центрі міста — $1300. Однокімнатну квартиру на околиці можна купити за $35 тисяч, ближче до центру і з капітальним ремонтом — $45–55.

— Чому нема покупців? Люди втратили довіру до банків, до фірм, що зводять новобудови, — каже Яремко. — Вони добре знають від друзів і знайомих, що таке кредити, і бояться їх. Стоїть 16-квартирний майже готовий будинок, до здачі лишилося два місяці — ніхто не купив жодної квартири. Цікавляться тільки тими новобудовами, де вже є готові документи. Покупців може побільшати після інформації про технічний дефолт у Сполучених Штатах. Люди, які мають долари, захочуть вкласти їх у нерухомість.

Зараз ви читаєте новину «Продавці квартир знизять ціни на 20 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі