вівторок, 18 липня 2006 17:56

Поштові голуби пролетіли 550 кілометрів

Автор: фото: Іван БОЛОНСЬКИЙ
  У минулу п’ятницю в Тернополі клітки з голубами вантажили у машину для відправки на Кіровоградщину
У минулу п’ятницю в Тернополі клітки з голубами вантажили у машину для відправки на Кіровоградщину

Змагання поштових голубів пройшло на Тернопільщині. До домівок повернулися 80 птахів, яких у неділю о 6.00 випустили в місті Олександрія Кіровоградської області. Решта 170 або ще в дорозі, або загинули.

На Кіровоградщину 250 голубів у клітках відправили вантажівкою. В Олександрії кожному птахові причепили на ніжку паспорт, спеціальне кільце-контрольку і відпустили в небо. Подолавши 550 км, першою додому повернулася голубка Василя Чорненького з містечка Хоростків Гусятинського району. У неділю о 16.39 птах залетів у голуб"ятник. Господар зняв контрольку й зателефонував до Тернополя.

— Птахи повернулися в жахливому стані, — каже секретар Тернопільського клубу спортивно-поштових голубів Руслан Гогус, 30 років. — Моя голубка прибилася додому в понеділок. Годину сиділа в клітці й не рухалася. Коли їх випускали, падав сильний дощ. Поривчастий вітер потріпав крила.

Голуби летять лише засвітла. Зазвичай долають дистанцію протягом дня. Але цього разу птахам сильно заважала негода.

— Я випустив вісім голубів і жоден не повернувся. Може, за тиждень прилетять, а може, й ні. Птахи часто гинуть у дорозі, — каже 45-річний тернополянин Володимир Суль, який має 75 спортивних голубів лінії галицького голубівника Кузіва і декоративних бланданетів.

В Україні спортивний голуб коштує $100. У Європі за деякі цінні екземпляри дають $20 тис. Голуби розуміють лише чотири слова: гуляти, пити, їсти, купатися. Бояться чужих людей, палиці та віника.

Зараз ви читаєте новину «Поштові голуби пролетіли 550 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі