вівторок, 28 лютого 2006 20:16

На Закарпатті махлювали з автомобільними "зеленими картками"

 

У Закарпатській області викрили афери зі страхування авто, що виїжджають за кордон. Справа набула розголосу, коли страхова компанія "Гарант-АВТО" провела службове розслідування виплат за страховими полісами.

Аферисти діяли різними способами. В Угорщині, приміром, брали вживане чи розбите авто і домовлялися з поліцейськими про оформлення документів на ДТП. Винуватцем "пригоди" робили підставного українця. Найчастіше хтось із жителів Закарпаття приїжджав зі страховим полісом "зелена картка" на місце симульованої аварії і брав вину на себе. Відповідно українські страхові компанії мусили платити відшкодування за нібито розбиту машину.

За підрахунками страхувальників,
торік близько
400 тисяч гривень осіло
в кишенях махінаторів

Шахраї так наловчилися підробляти документи на нібито розбиті машини, що згодом  українцеві за викликом навіть не треба було виїжджати на місце і перетинати кордон України. Аварію на нього оформляли заочно. За оцінками Моторно-транспортного страхового бюро, в Україні виплати по сфальсифікованих полісах становлять до 30% від загальної кількості (наприклад, у Німеччині — 5%). Найчастіше махінації здійснюють на території Угорщини. Збитки компанії на цій території у три-чотири рази більші, ніж у Німеччині.

У викритих аферах зі страховими полісами фігурують і далекі країни. Приміром, водій розбивав машину у Вірменії, телефонував в Україну й до нього приїжджав хтось зі страховим полісом. Цій людині оплачують дорогу туди й назад, "добові" ще й винагороду за послугу. Уже на місці повідомляють у поліцію та страховому комісарові про ДТП, у скоєнні якої ніби винен той, хто має поліс. Компанія, котра видала "зелену карту", знову мусить платити відшкодування.

Траплялося, що власники престижних авто виїжджали за кордон, підпільно продавали свої машини, а офіційно заявляли про їх викрадення, щоб отримати на батьківщині ще й страхову компенсацію.

Торік закарпатська філія СК "Гарант-АВТО" виплатила страхових відшкодувань на 1,187 млн грн. За підрахунками страхувальників, третина цієї суми, близько 400 тис. грн, осіла в кишенях махінаторів.

Номери нібито наші, а ми навіть не продавали цього поліса!

Шахраї також фальсифікують і самі страхові поліси. Кожна страхова компанія отримує в Моторно-транспортному страховому бюро поліси зі "своїми" номерами. Шахраї підробляють бланки таких документів, ставлять на них печатки і продають. А коли настає страховий випадок, компанії-власниці номерів Моторно-транспортне страхове бюро виставляє рахунок. І та платить відшкодування.

— Номери нібито наші, а ми навіть не продавали цього поліса! Мусимо платити, бо такі правила гри. Розбиратися, що й до чого, часу немає, — каже віце-президент страхової кампанії "Гарант-АВТО" Сергій Бурбель, 52 роки.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті махлювали з автомобільними "зеленими картками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі