понеділок, 18 липня 2011 00:00

Будинок без підвалу вийде дешевший

 

Декан Інституту архітектури "Львівської політехніки" Ігор Гнесь, 54 роки, розповідає про недороге, але комфортне житло для сім'ї із двома дітьми.

— Це невеликий будинок, бажано одноповерховий. Можна без підвалу, так вийде набагато дешевше. Головне, щоб кожна дитина мала по кімнаті, а батьки спальню. Добре, щоби площа кімнати не була меншою як 10 квадратних метрів на одну особу і не меншою ніж 14 квадратів на двох. Хоча у Німеччині нормою вважають кімнату на 7,5 "квадратів", в Америці — 4,6. Будинок повинен бути з великою кухнею, яка може перерости в їдальню чи вітальню. Ідеальним плануванням є таке, при якому спочатку потрапляєш у прийомну зону, з неї у вітальню, кухню-їдальню. Далі зона господарів.

Де краще будуватися?

— Добре, щоб частина особняків стояла посеред багатоповерхівок, частина на околиці міста. Люди обирають те, що їм більше до душі. Багато хто хоче подалі від шуму, у 30-кілометрову зону. Найкращий варіант, якщо поряд житимуть багаті, середні та бідні сім'ї. Тоді не виникає конфліктів.

Добре, якби влада допомогла молодим сім'ям із землею, зробила нормальні дороги, підвела комунікації. Люди швидко побудувалися б, зараз є багато нових технологій. Львів'яни можуть перейняти досвід кримчан. На маленьких ділянках вони зводять халупки, у них живуть і розбудовуються. На такі будинки завжди буде попит.

Цегла не популярна?

— Вона дороговартісна. І зараз її є чим замінити. Люди частіше використовують пінобетон, газобетон, блоки, виготовлені з відходів деревини — стружки, тирси, хвої, склеєні з цементом, вапном та рідким склом. Стіна виходить наче дерев'яна, проте не гниє і її не їдять комахи.

Зараз ви читаєте новину «Будинок без підвалу вийде дешевший». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі