понеділок, 27 травня 2013 10:42

Журналісти - проти міліції, татари - проти консула, християни - проти гей-параду: чим запам'ятався тиждень
13

Минулого тижня, з 20 по 26 травня, в Україні пройшло близько 15 акцій протесту. Найбільш активним був Київ. Так тиждень запам'ятався протестами журналістів, які захищали своїх побитих 18 травня колег, а також - давно розрекламованим гей-парадом.

20 травня, Київ

Біля Міністерства внутрішніх справ у Києві зібралося зо два десятки активістів і журналістів. Вони вимагали від МВС розслідувати побиття журналістів Ольги Сніцарчук та Влада Соделя під час мітингу 18 травня у Києві.

Вони тримали плакати: "Бездіяльність міліції - злочин!", "Міністре, розслідуй, або йди геть!", "Міліція, працюй, не байдикуй!", "Орли Кравченка = урки Захарченка???", "УНІАН, ТВі, 5-й канал — хто наступний?". Активісти "кликали" до себе міністра Віталія Захарченка, аби той відзвітував за перебіг справи, однак він так і не з'явився.

На акції також були присутні декілька народних депутатів, які врешті зайшли до будівлі МВС, аби знайти Захарченка. Однак той перебував у цей момент в уряді, куди і попрямували парламентарі.

 

21 травня, 20 міст

Наліпки із зображенням Віктора Януковича з червоною цяткою на лобі, за які нещодавно в Сумах засудили активістів, з'явилися в 20-ти містах України. Зокрема зображення Януковича з'явилися у Києві, Сумах, Житомирі, Рівному, Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Полтаві, Вінниці, Чернівцях, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Черкасах, Миколаєві, Одесі, Сімферополі, Севастополі, Ялті та Саках.

Крім того, цього разу наліпки містили під портретом ще й напис "Народ зможе!".

 

22 травня, Київ

Близько 10 журналістів на засідання Кабінету міністрів організували "мовчазну" акцію з вимогою розслідувати побиття журналістів 18 травня у Києві та проти бездіяльності в цій ситуації міліції.

У той момент, як прем'єр-міністр Микола Азаров зайшов до зали засідань та сів на свої місце, аби його розпочати, журналісти повернулися до нього спинами, на яких висіли таблички із написом: "Сьогодні журналістка, завтра – ваша дружина, сестра, донька. Дійте!".

Прем'єра таке поводження обурило, він вигнав журналістів із засідання та наказав позбавити їх акредитації у КМУ.

 

22 травня, Київ

Перед початком засідання Київради біля будівлі КМДА зібралися близько сотні представників громадських організацій. Для депутатів Київради та чиновників КМДА на вході в будівлю розстелили червону доріжку, аби вшанувати їх на останньому засіданні нинішньої каденції міського господарського органу, адже після 2 червня їхні повноваження закінчуються.

Активісти закликали всіх киян прийти під Київраду 2 червня, в разі, якщо вона відмовиться скласти свої повноваження. Не виключають активісти у такому випадку і штурму будівлі.

Тим часом кілька нардепів від ВО "Свободи" намагалися прорватися на засідання Київради. Через певний час їм таки вдалося це зробити.

 

22 травня, Київ

Під будівлею Київської міськради пару десятків активістів протестували проти однієї із скандальних забудов у столиці. Серед активістів переважно були батьки учнів міської школи №5 на 150 учнів, що знаходиться біля Ботанічного саду імені Гришка на Печерську. В центрі столиці планується будівництво багатоповерхового бізнес-центру. Його планують звести за 20 метрів від самої школи. У 2007-му році земля була незаконно у школи вилучена. Зараз оренду цій компанії оскаржують в Господарському суді за позовом прокуратури Печерського району.

 

22 травня, Київ

Біля комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики відбулася акція "Пиво бий!". Зо два десятки активістів зібралися під будівлею. Поряд розкидали купу порожніх пляшок з-під пива.

22 травня, Київ

На дорогах у Києві з'явилися малюнки, які звертають увагу на катастрофічний стан автополотна у столиці. Креативні активісти обмалювали ями на дорогах обличчями й обіцянками влади щодо ремонту доріг. Так, вочевидь, представникам влади намагаються нагадати про їхні обов'язки і необхідність залатати діри в асфальті.

 

22 травня, Сімферополь

Близько сотні кримських татар пікетували російське консульство у Сімферополі - вони виступають проти ксенофобських заяв консула РФ Володимира Андрєєва.

Незадовго до цього, в інтерв'ю місцевому телеканалу російський дипломат заявив, що вважає кримських татар зрадниками, які співпрацювали з німецькими фашистами. Крім того, Андрєєв не рекомендував делегації російських льотчиків відвідувати прем'єру фільму про двічі Героя СРСР - кримсько-татарською льотчика.

Перший заступник голови кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров назвав такі заяви російського дипломата неприпустимими і такими, що не відповідають його посаді: "Ми не потерпимо присутності сталіністів і фашистів в Криму".

Врешті наступного дня Андрєєв таки подав у відставку.

23 травня, Київ

До 100 журналістів зібрались на акцію протесту біля Кабміну. Вони вимагали розслідування нападу на журналістів 18 травня, а також недопущення репресій щодо журналістів, які висловили свій протест напередодні на засіданні уряду.

Журналісти тримали в руках плакати "Азаров, чьо такий дерзкий?" а також заклик до журналістів "Дійте!".

Врешті Азаров зустрівся із журналістами, які протестували напередодні і таки залишив їм акредитацію у КМУ.

 

23 травня, Київ

Під Лук'янівським СІЗО у Києві група націоналістів влаштувала концерт для сучасних політв'язнів, які сидять як і в цьому СІЗО, так і по різним колоніям в Україні.

Кілька десятків людей зібралися ввечері під СІЗО, аби таким чином відзначити День Героїв. Там вони встановили намет та звукопідсилювальну апаратура. Зважаючи на сильний дощ, акція була не довгою — протягом години для в'язнів проспівали троє виконавців та музичний гурт.

Активісти також встановили пластикову банку для збору грошей, які після акції передали політв'язням.

 

24 травня, Черкаси

Екс-мера Сергія Одарича викликали на допит у міліцію, де він провів три з половиною години. Поряд протестували близько сотні людей — противники та прихильники Одарича.

Напередодні 23 травня на другому судовому засідання Соснівський райсуд виніс рішення про відмову у задоволенні адміністративного позову Одарича до Черкаської міської ради про визнання протиправними та скасування рішення про дострокове припинення повноважень міського голови і поновлення його на посаді.

 

25 травня, Київ

Під час акції активістів партії УДАР в парку "Перемога" у Броварах з демонтажу незаконно побудованого паркану, побили журналіста. Міліція на це не відреагувала, натомість ще й затримала двох громадських активістів.

"Те, що вони роблять, позбавляє їх права взагалі називатися спортсменами. Спочатку ці люди просочилися в натовп, і потім почалася бійка. Біля мене стояв журналіст, якого один з цих гопників жорстко вдарив по обличчю. Іншу людину взагалі побили до крові. На відео все це є. Ми вимагали у правоохоронних органів затримати винуватців, але вони повалили на землю іншу людину, обличчя якої було в крові ", - розповів "ударівець" Павло Різаненко.

 

25 травня, Київ

У Києві відбувся "Марш рівності", який організувала ЛГБТ-спільнота. О 10.00 учасники маршу зібралися неподалік станції метро "Шулявська". Близько 70 людей пройшли пішки вздовж проспекту Перемоги до станції метро КПІ і Київського зоопарку. На чолі колони представників сексменшин був натягнутий транспарант з написом "Мюнхен вітає місто-побратим Київ". У марші брали участь геї з Мюнхена. Акція тривала не більше години.

Навколо місця проведення акції зібралося близько 400 осіб, які висловлювали протест проти порушення християнських та етичних норм представниками сексуальних меншин. Протестуючі декілька разів намагалися перекрити рух транспорту на проспекті Перемоги,правоохоронці відтіснили та розмежували учасників різнополярних заходів. І вже об 11.40 усі учасники акції протесту розійшлись.

 

За порушення громадського порядку працівниками міліції затримано 13 осіб, яких доставлено до Шевченківського райуправління для перевірки. Відносно них складено адміністративні протоколи за дрібне хуліганство.

За оцінками ЗМІ, учасників "Маршу рівності" охороняли близько 500 правоохоронців.

 

26 травня, Київ

Троє активістів просиділи на баштовому крані в Гостинному дворі понад чотири години. Так Ігор Луценко, Марина Лєбєдєва і Тетяна Чорновол протестували проти перетворення Гостинного двору на торговий центр. За їхніми словами, вони заблокували роботу крану через численні порушення норм законодавства забудовником.

Близько 11:30 активісти перелізли через огорожу навпроти скверу імені гетьмана Петра Сагайдачного. За допомогою альпіністського спорядження залізли на 50-метровий підйомний кран. Спершу охорона спробувала завадити їм, але нічого вдіяти не змогла.

 

Ігор Луценко та Марина Лєбєдєва розмістились на стрілі підйомника, а Тетяна Чорновіл увесь час просиділа в альпіністському спорядженні на драбині. Активісти спробували вивісити плакат "Тут крадуть", але він упав.

Увесь підйом зайняв не більше 15 хвилин. Тоді ж на будівництві частково припинили роботи, але з середини Гостинного двору було чути, як там продовжують працювати.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти - проти міліції, татари - проти консула, християни - проти гей-параду: чим запам'ятався тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі