понеділок, 21 серпня 2023 12:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Змінить перебіг війни: Повітряні сили назвали ключ до успіху ЗСУ

Змінить перебіг війни: Повітряні сили назвали ключ до успіху ЗСУ
F-16 здатні змінити перебіг подій на фронті. Фото: eastnews.ua

Західні винищувачі четвертого покоління F-16 здатні змінити перебіг подій на фронті.

Україна потребує бойових літаків, аби мати перевагу в повітрі на окупованих територіях, заявив 21 серпня речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Рішення щодо F-16 для України вже ухвалені. Наразі наша держава чекає на їхню реалізацію. Ви зауважили, що ми тепер виграємо одразу цю війну. Ну одразу, звичайно, не виграємо, але F-16 здатні змінити перебіг подій. Здатний забезпечити нам те, що сьогодні потрібно найбільше: перевагу в повітрі на окупованих територіях", – сказав він.

Наразі на тимчасово захоплених Росією територіях можуть вільно перебувати близько дев'яти ворожих винищувачів. Вони скидають авіабомби та пускають авіаційні ракети.

"Водночас із F-16 на озброєнні в України їм не вдасться цього робити. Тому перевага в повітрі – це ключ до успіху на землі", – додав Ігнат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Міноборони заявили, що F-16 для України – лише половина справи

Кількість літаків росіян у повітрі може змінюватися. На момент повномасштабного вторгнення довкола України було 750 літальних апаратів. Йдеться про літаки та гелікоптери.

"Може бути більше винищувачів, більше техніки. А-50, Іл-22, купа безпілотників на лінії розмежування. Росія на сьогодні має величезне угруповування авіаційне. Їх є багато, а от в повітряному просторі близько до лінії фронту перебуває менше. В цьому немає потреби, а саме підіймати всю авіацію та завдавати ударів. Просто питання в тому, скільки в них є засобів для завдання ударів", – пояснив речник Повітряних сил.

Наявність західної авіації і присутність її близько до лінії фронту дозволить російській авіації бути не такою активною.

Винищувачі потрібні Україні не лише для захисту від російських терористичних обстрілів, але й для того, щоб наші військові змогли скласти конкуренцію російській авіації.

Данія передасть Україні 19 американських винищувачів F-16.

Вони допоможуть захистити українське небо. Про це заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен під час спільної прес-конференції з президентом Володимиром Зеленським.

Премʼєр підкреслила, що Данія разом з Нідерландами зможе надати винищувачі.

Крім того, 20 серпня стало відомо, Нідерланди нададуть Україні 42 американських винищувачів.

Зараз ви читаєте новину «Змінить перебіг війни: Повітряні сили назвали ключ до успіху ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі