понеділок, 21 серпня 2023 12:13

Спецтема: Війна Росії проти України

У Міноборони заявили, що F-16 для України – лише половина справи

У Міноборони заявили, що F-16 для України – лише половина справи
Міноборони пояснило, що потрібно Україні в комплекті до винищувачів. Фото: pixabay.com

Процес поставки Україні західної авіації, зокрема новітніх винищувачів четвертого покоління, вже став незворотним.

Водночас передача самих літаків F-16 – це лише половина справи, заявив радник Міністра оборони України Олексій Копитько. Належить вирішити ще низку не менш складних питань.

"Навчання пілотів і техперсоналу почалося. Перша конкретика по F-16 (42 + 19 штук) озвучена. Є чіткі домовленості щодо навчання пілотів і наземного персоналу. Про це авіаційна коаліція з 11 країн підписала меморандум у Вільнюсі", – написав він у соцмережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Данії відповіла, коли країна розраховує передати перші F-16 Україні

Копитько підкреслив, що питання навчання льотчиків і техніків уже вирішене: їх навчатимуть стільки, скільки домовилися. Тепер же консультації йдуть щодо того, що буде поставлено окрім літаків.

"Літаки – це пів справи. Наземна інфраструктура (а там є спеціальна техніка). Боєприпаси (ракети, бомби, снаряди – дороге задоволення). Плюс ми їх не виробляємо, усе треба від когось отримувати або купувати. Обслуговування та ремонт (запчастини – отримувати, купувати, виробляти за ліцензією тощо). Всю цю красу треба забюджетувати", – пояснив радник міністра, але чомусь російською мовою.

Данія передасть Україні 19 американських винищувачів F-16.

Вони допоможуть захистити українське небо. Про це заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен під час спільної прес-конференції з президентом Володимиром Зеленським.

Премʼєр підкреслила, що Данія разом з Нідерландами зможе надати винищувачі.

Крім того, 20 серпня стало відомо, Нідерланди нададуть Україні 42 американських винищувачів.

Зараз ви читаєте новину «У Міноборони заявили, що F-16 для України – лише половина справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі