пʼятниця, 30 листопада 2007 17:18

Збитки від керченської катастрофи оцінили в $900 мільйонів

За попередніми даними, розмір збитків від розливу мазуту внаслідок катастрофи російського танкера "Волганафта-139" у Керченській протоці становить $898 млн.

Про це сьогодні журналістам повідомив в.о. прокурора Криму Олексій Угрюмов на прес-конференції в Сімферополі.

За його словами, ця цифра розрахована арифметичним шляхом на підставі даних, наданих кримській прокуратурі з транспортної новоросійської прокуратури Росії про кількість мазуту, що вилився з двох ємностей танкера "Волганафта-139" внаслідок його катастрофи, а також дизпалива та мастила, яке було на судні.

"Всі ці дані в нас є й, виходячи з тих довідок, які ми отримали від російської сторони по лінії прокуратури, ми звернулися до Азовсько-Чорноморської екологічної інспекції, яка підрахувала збитки", - відзначив О.Угрюмов, при цьому додавши: "Я гадаю, що навряд чи ця цифра підлягатиме зменшенню".

При цьому, додав він, "інше питання в тому, кому конкретно завдано збитків - Росії або Україні". "Це буде вирішувати створена спільна комісія. Адже відповідно до чинних міжнародних документів, а це, зокрема, Конвенція про захист акваторії Чорного моря та Конвенція, що передбачає порядок відшкодування, якщо збитків завдано двом сторонам, то винуватець (катастрофи) несе солідарну відповідально до цивільного та міжнародного законодавства. Тому це питання буде узгоджуватися", - наголосив О.Угрюмов.

Він ще раз відзначив, що в цьому випадку українська сторона оперує лише тими даними, які оперативним шляхом отримані із транспортної прокуратури Новоросійська. Водночас поки Україна не отримала офіційної відповіді на ноту МЗС України, яка була передана МЗС Росії із проханням передати офіційні дані про те, яка кількість мазуту й інших нафтових матеріалів була на затонулому танкері, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Збитки від керченської катастрофи оцінили в $900 мільйонів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі