середа, 25 вересня 2024 16:47

Гібридні війни путінської Росії загрожують всьому світу

Гібридні війни путінської Росії загрожують всьому світу
Народний депутат Микола Княжицький. Фото: facebook.com/MykolaKniazhytsky

Деякі політики все ще уявляють собі домовленість з Володимиром Путіним коштом безпеки і майбутнього України. Але українці ніколи не почуватимуть у безпеці, допоки нас не захищатиме "парасолька" Північноатлантичного Альянсу.

Про це заявив народний депутат Микола Княжицький під час панелі "Безпека в регіоні (проблема російської дезінформації, кібернападів та гібридних загроз)" в межах засідання Парламентської Асамблеї Республіки Польща та України.

За його словами, кожен, хто вважає, що існують інші гарантії безпеки для України, не бажає нам добра або ж плекає ілюзії, які вигідні Росії та смертельно небезпечні для України, бо подібні до стратегічних цілей Москви.

Окрім прямої військової агресії проти України, російські методи дезінформації, кібернападів і гібридні загрози - це різновид воєнних дій путінської Росії не лише проти України, але й Заходу і всієї демократичної спільноти.

Княжицький у своєму виступі нагадав, що війна Росії в кіберпросторі розпочалась з атаки проти Естонії у 2008 році. Проти України спеціальні операції в соцмережах розпочалися одразу після Помаранчевої революції 2004 року, набравши особливої інтенсивності під час процесу підписання Угоди про асоціацію України з ЄС в 2013 році.

Далі все пішло по висхідній - РФ застосовувала атаки у кіберпросторі під час анексії Криму і початку воєнних дій у 8 областях Півдня і Сходу нашої країни. Згодом були потужні атаки на електростанції, атомні станції, міністерства, операторів мобільного зв'язку, військові частини, запускання вірусів у програмне забезпечення в масштабах України і всього світу тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія перетворила свою церкву на нейротропну зброю"

Засобами кібервоєн Росія готувала і широкомасштабну агресію 24 лютого 2022 року, намагаючись повністю дезорганізувати життя і спроможність чинити опір.

Політик звертає увагу, що сьогодні Росія створює гібридні загрози в усьому світі. Вже відомо про російську інформаційно-психологічну операцію навколо повеней в Польщі. Мета цього ІПСО - підірвати довіру поляків до безпекових відомств країни, уряду, Німеччини та ЄС.

"Москва ніколи не спить, вона весь час готує або ж розпалює війни. В цьому контексті єдине правильне запитання - чи ми готові до протистояння? Українська і польська історія вчить, що коли ми разом, тоді ми набагато сильніші", - резюмував Княжицький.

Раніше Княжицький заявляв, що Україна повинна більш системно протидіяти російським інформаційним атакам, які ослаблюють нашу державу і роблять вразливим суспільство.

Зараз ви читаєте новину «Гібридні війни путінської Росії загрожують всьому світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі