понеділок, 10 жовтня 2011 16:23

Закарпатці просять скасувати новий час і повернути "зимовий"

Закарпатці просять скасувати новий час і повернути "зимовий"

Щойно в Ужгороді скінчилось засідання позачергової сесії Закарпатської обласної ради. Його скликали, аби скасувати новий час, який на початку вересня затвердили народні депутати.

Депутати обласної ради звернулись до своїх столичних колег, аби ті ще раз переглянули своє рішення і повернули зимовий час.

На засідання, крім депутатів, запросили й науковців, медпрацівників, освітян, представників органів місцевого самоврядування та громадськості. За їх словами, новий час не лише вдарить по гаманцю українців, а й завдасть шкоди здоров'ю людей.

"В Ужгородському національному університеті була створена робоча група із вчених у різних галузях науки. Ми зробили свої висновки та рекомендації з позиції науки щодо "часового" питання. Дійшли висновку, що негативні наслідки "часового" рішення люди відчують вже в листопаді. Ця постанова не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично затверджує в Україні не природний для її населення час іншого часового поясу. Поясний час для нашої країни по праву відповідає київському часу. Усім цим умовам в Україні, в тому числі й на Закарпатті відповідає саме зимовий київський час. Штучне переведення до нового часу не обумовлене жодними потребами", - сказав науковець Віталій Єпішев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скасування переходу на "зимовий" час позитивно вплине на українців - керівник МОЗ

За словами освітян, постраждають від ноу-хау і школярі, які доїжджають до школи із віддалених сіл. Таких на Закарпатті 13 тисяч. Ще 6 тисяч дітей навчаються в другу зміну. Якщо ж парламент не скасує постанову, діти, на думку педагогів, негативно відчують на собі її наслідки.

За те, аби звернутися із відповідним рішенням до парламенту, проголосувало 94 із 96 присутніх депутатів.

"Мені, як ректору університету, було доручено зібрати науковців і вислухати їхню думку, - розповів Gazeta.ua ректор УжНУ, депутат обласної ради Микола Вегеш. – Учені підтвердили, що відміна зимового часу дуже негативно вплине на закарпатців, адже ми проживаємо на крайньому заході країни. Ми відіслали звернення до нардепів, але дослухаються вони до нього чи ні – не знаємо. Сподіваємось на тверезий розсуд. Якщо ж зимовий час нам не повернуть будемо йти на якісь інші кроки. Наприклад, рекомендуємо керівникам підприємств розпочинати робочий день на годину пізніше, коли на вулиці почне світати".

Зараз ви читаєте новину «Закарпатці просять скасувати новий час і повернути "зимовий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі