вівторок, 20 вересня 2011 15:02

Депутати вирішили - на "зимовий" час Україна переходити більше не буде

Депутати вирішили - на "зимовий" час Україна переходити більше не буде

Україна не буде переходити на зимовий час. За постанову про зміну порядку обчислення часу на території України у вівторок проголосували 266 народних депутатів.

"Верховна Рада постановляє встановити з 27 березня 2011 року на території Україні час другого часового поясу з додаванням однієї години", - йдеться в постанові, автором якого виступив народний депутат Олег Надоша (Партія регіонів).

У документі наголошується, що свою дію втратили попередні постанови, зокрема, про введення дії літнього часу від 1992 року і постанову про зміну порядку обчислення часу на території Української РСР від 1990 року.

Автор відповідного проекту постанови впевнений, що відмова від переходу на зимовий час збереже здоров'я українців.

"Аргументи. По-перше, перший і основний аргумент - я думаю, у багатьох з вас є діти і кожен раз, коли я вів свою дитину до дитячого садка, а потім до школи, я бачив що цілий тиждень мав велику проблему - то недосипає годину, то пересипає годину. Це був мотив", - пояснив Надоша на брифінгу у Верховній Раді

Депутат додав, що після цього звернувся до ряду організацій з проханням надати економічні викладки з приводу того, наскільки доцільно переходити на літній і на зимовий час по сезонах. "Жодна організація, яка, на мою думку, повинна займатися цим питанням, не надала такої відповіді", - підкреслив він.

За словами депутата, єдину цифру, яку він почув, це сума близько 225-300 млн гривень економії на більш пізньому ввімкненні електроенергії. "Я вважаю, що це не істотна економія з урахуванням того, які проблеми у нас є в медицині", - сказав він.

Надоша повідомив, що медичні організації надали інформацію про те, що в перший тиждень після введення нового часу на 60-62% збільшується кількість людей, які звертаються до медичних установ з хворобами серця і судин. Крім того, на 130% збільшується кількість звернень до педіатрів.

При цьому, депутат підкреслив, що в разі прийняття цієї постанови, в Україні діятиме літній час.

Надоша підкреслив, що в проекті постанови не міститься такої пропозиції, проте він вважає за необхідне розглянути питання про можливість диференційованого підходу до початку робочого дня. Депутат пояснив, що пропонує, щоб українці виходили на роботу о 8, 9 і 10 ранку. За словами Надоші, це дозволить уникнути великої кількості заторів і скупчення людей, які в один час їдуть на роботу і в один час повертаються з роботи.

Традиційно перехід на "літній" час здійснюється в останню неділю березня, на "зимовий" - в останню неділю жовтня.

Практика щорічного переходу на "зимовий" і "літній" час діє більш ніж в 100 країнах світу. У низці країн дата переходу визначається з урахуванням регіональних традицій. Вперше годинникову стрілку перевели у Великобританії в 1908 році. У СРСР перехід на "літній" час вперше відбувся в 1917 році, а з 1981 року "літній" і "зимовий" час знову почав регулярно діяти.

Грузія і країни Центральної Азії останніми роками відмовилися від переходів із "зимового" на "літній" час. Крім того, 8 лютого цього року президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що прийняв рішення з осені 2011 року скасувати перехід на "зимовий" час. Білорусь також скасувала перехід на "зимовий час".

Зараз ви читаєте новину «Депутати вирішили - на "зимовий" час Україна переходити більше не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі