середа, 16 лютого 2011 15:36

За допомогою рентгена у змії знайшли "ногу" (ФОТО)

Нова технологія, заснована на використанні рентгенівських променів, дала змогу групі вчених під керівництвом доктора Олександри Уссе з Музею природної історії, Париж, виявити і детально вивчити будову тазового пояса і задньої кінцівки у викопної змії Eupodophis descouensi. За словами вчених, це допоможе їм вирішити питання про походження змій. Над його вирішенням палеонтологи працюють вже багато років. Річ у тім, що не відомо, чи відокремилися змії від рептилій, які живуть у воді, чи від групи, яка мешкає на суші.

На підставі пошарового сканування вчені здійснили детальну 3D-реконструкцію будови кісток задніх кінцівок Eupodophis descouensi. Прийшли до висновку, що вони найбільше нагадують будову задніх кінцівок наземних рептилій.

Складність дослідження полягала в тому, що у викопної Eupodophis descouensi на поверхні перебувала лише одна кінцівка. Інша, як припустила Уссе, ховалася в товщі породи. Дослідники не помилилися, і за допомогою рентгенівського випромінювання їм вдалося виявити відсутню ногу.

Викопна змія Eupodophis descouensi, яка потрапила в поле зору вчених, була виявлена десять років тому в породах віком 95 мільйонів років у відкладеннях Al Nammoura в Лівані.

"Тіло змії досягало 50-ти сантиметрів у довжину, а задні кінцівки були сильно редукованими, вони прикріплялися до тазового поясу і мали довжину не більше двох сантиметрів", - розповіли дослідники.

За словами вчених, цей зразок Eupodophis descouensi дуже вдалий. Він є рідкісною проміжною стадією в еволюції рептилій.

"Вивчення Eupodophis descouensi допомогло нам зрозуміти, як змії поступово втрачали свої кінцівки в процесі еволюції. Ми вважаємо, що ця втрата відбувалася не в результаті якихось анатомічних змін будови кісток, а, швидше за все, була пов'язана зі скороченням періоду зростання", - сказала Уссе.

За матеріалами: Infox

Зараз ви читаєте новину «За допомогою рентгена у змії знайшли "ногу" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі