понеділок, 07 лютого 2011 10:55

Виявлено новий незвичайний підвид малярійного комара (ФОТО)

Паразитологи з Пастерівського інституту, що у Франції, виявили незвичайний підвид малярійного комара.

Підвид Anopheles gambiae, названий Goundry на честь села в Буркіна-Фасо, де його знайшли, можливо, є однією з причин, через які всі спроби ліквідувати малярію досі виявилися не надто успішними. На відміну від родичів, гаундрі надає перевагу жити "на вулиці". Там йому не страшні жодні спреї. Крім того, дослідження засвідчило, що він "охочіше" за інших комарів стає носієм паразитів.

Керівник наукової групи Кен Верник підозрює, що підвид оминав увагу вчених через невірний підхід до збору матеріалу. Більшість хворих заражається в результаті укусів, отриманих вдома, тому вчені й зациклилися на комарах, які живуть у будинках.

Є й ще одна причина: полювати на комарів на відкритій місцевості надзвичайно важко. Штучна приманка неефективна, а використання людей з цією метою заборонено. Набагато легше збирати личинок.

Особин, вирощених в лабораторії до дорослого стану, ретельному проаналізували на генетичному рівні. 58% гаундрі виявилися носіями паразитів.

Підозри щодо "зовнішнього" комара вперше виникли в 1970-х роках після провалу антималярійної програми ВООЗ вартістю $ 6 млн у нігерійській області Гаркавого. Тоді інтенсивно використовували найефективніші спреї і ліки, але без результату.

Нагадаємо, у країнах Африки на південь від Сахари від малярії помирає близько 710 тисяч людей на рік. Найнебезпечнішу форму захворювання, яку викликає паразит під назвою плазмодій тропічний (Plasmodium falciparum), переносять саме комарі видів A. gambiae. Їх личинки живуть у воді, а дорослі комахи, як вважають, проводять більшу частину часу в будинках, де смакують людську кров.

Аерозолі, сітки і ліки допомогли знизити смертність від малярії за останнє десятиліття. Але до перемоги над хворобою ще дуже далеко.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Виявлено новий незвичайний підвид малярійного комара (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі