понеділок, 22 лютого 2010 18:26

Вітчизняне вино подорожчає через ушкоджені виноградники

Вітчизняне вино подорожчає  через ушкоджені виноградники

Через сильні морози виноградники на півдні України ушкоджені на 40-100%. Експерти поки що не можуть сказати точно, як це позначиться на цінах.

"Швидше за все ціна на столові вина буде вищою, ніж у минулому сезоні, - каже Gazeta.ua Марія Колесник, керівник аналітичного відділу агентства "ААА". - Для інших сортів вина винороби, як правило, закуповують сировину за кордоном. Тому ціни будуть залежати від вартості імпортної сировини".

Експерти поки що не дають точних прогнозів щодо того, на скільки саме подорожчає вітчизняне вино.

Від холодної зими в першу чергу постраждали слабкоморозостійкі столові сорти - Кардинал, Королева виноградників, Карабурну.

Стан лози визначають за кількістю живих, невідмерзлих бруньок. Із них ростуть молоді пагони, на яких зав"язуються грона.

"Найбільшої шкоди морози завдали виноградникам у центрі Одещини - Овідіопольський, Біляївський, Роздільнянський райони, - каже Василь Поляков, завідувач відділом виноградарства Іституту виноградарства ім. В.Є. Таїрова. - У більшості технічних сортів загинуло 45-90% бруньок, а у столових сортах - 90-100%. На виноградниках Миколаївщини та Херсонщини, де морози сягали -24 градусів і нижче, загинуло 36-80% бруньок.

Чи постраждала від холодів багаторічна деревина, поки що визначити не можливо. Потрібно дочекатися відлиги.

Якщо весна буде тривалою, бруньки матимуть час відновитися. Крім того, молоді пагони можуть розвинутися навіть зі сплячих бруньок. Обрізку кущів треба проводити дуже ретельно із урахуванням ушкоджених ділянок.

Зараз ви читаєте новину «Вітчизняне вино подорожчає через ушкоджені виноградники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі