понеділок, 20 травня 2024 10:17

Головний суддя Одеси з дружиною володіють елітною нерухомістю у Маямі

Головний суддя Одеси з дружиною володіють елітною нерухомістю у Маямі
Голова Київського районного суду Одеси Сергій Чванкін потрапив у поле зору розслідувачів. Фото: odessamedia.net

Голова Київського районного суду Одеси Сергій Чванкін задекларував компанію дружини в США, яка володіє апартаментами в Маямі вартістю близько 12 млн грн.

Його дружина Неллі Голубєва працює викладачкою Одеської юридичної академії та адвокаткою. Заробітки самого судді та його дружини не дозволяють таких видатків, передає ТСН.

У декларації не вказано ані витрат на купівлю нерухомості, ані факту появи кредитних зобовʼязань. У реєстрі компаній Флориди вказано, що 13 лютого 2023 року дружина Чванкіна відкрила у США фірму OCEAN PROJECT 828 LLC.

"Згідно з офіційними записами округу Бровард штату Флорида, квартиру площею 105 кв м за адресою 1000 Parkview Drive, 828 Hallandale Beach, компанія Голубєвої придбала 10 березня 2023 року. Ці апартаменти зазначені місцем реєстрації компанії. За даними профільних сайтів з продажу нерухомості в Маямі, апартаменти розміщуються в 10-поверховому багатоквартирному будинку побудови 1976 року за кількасот метрів від узбережжя Атлантичного океану. Опис обіцяє "безперешкодний краєвид на узбережжя з вікон від підлоги до стелі", "басейн з підігрівом, зону для барбекю, сховище для велосипедів, ультрасучасний тренажерний зал, теніс, цілодобову охорону з охороною лобі", - йдеться у розслідуванні.

У декларації Чванкіна згадуються декілька рахунків, які дружина судді відкрила в американських банках.

Станом на момент подання декларації у кінці 2023 року на рахунках було розміщено близько $52 тис. Але загалом статки Чваркіна та Голубєвої не дозволяють придбання такої нерухомості. Квартиру придбали у березні 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будинок за $2 млн і водіння напідпитку. Чим дивують кандидати до Конституційного суду, крім незнання Конституції

У декларації за 2022 рік суддя вказав 9,7 млн грн доходів. З них 1 млн 700 тис. грн - це його зарплата, ще 500 тис. - зарплата Голубєвої, яку вона отримала в Одеській юракадемії. Ще майже 3 млн грн дружина судді заробила, займаючись підприємницькою діяльністю. Її основний КВЕД ФОПа здійснює діяльність у сфері права, вона також має адвокатське свідоцтво. Ще 4 млн 600 тис. грн родина заробила на відсотках від депозитів, інвестиціях в облігації державної внутрішньої позики та відчуженні майна. Суддя Чванкін задекларував 3 млн грн витрат на купівлю облігацій внутрішніх державних позик і оновлення власного автопарку. Витрати його дружини невідомі.

Станом на кінець 2022 року родина накопичила готівкою, а також на депозитах в гривні, доларах і євро понад 16 млн грн. Частину коштів сімʼя тримає в Австрії, де 2022 року дружина з дочкою, ймовірно, отримали притулок. У декларації вказано посвідку на постійне місце проживання, проте не вказано, в якому житлі жила родина.

Коли до Чванкіна звернулися по коментар, він не брав слухавку і не відповідав у WhatsApp. Голубєва заблокувала номер телефону журналістів. Розслідувачі відправили запит про коментар до Київського районного суду Одеси, але на момент виходу матеріалу відповіді не отримали.

Що цікаво, раніше Громадська рада доброчесності у своєму висновку про невідповідність судді критеріям доброчесності та професійної етики відзначала, що статки Чванкіна і його родини мають сумнівне походження ще до його карʼєри судді від початку 2000-х років.

Під час співбесіди кандидат на посаду судді Конституційного суду, суддя Господарського суду Закарпатської області Любомир Андрейчук не зміг відповісти на запитання, коли ухвалили Конституцію.

29 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ щодо конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду.

Зараз ви читаєте новину «Головний суддя Одеси з дружиною володіють елітною нерухомістю у Маямі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі