неділя, 26 січня 2014 02:24

Вінницьку облдержадміністрацію захопили за 10 хвилин: хронологія подій
18

Фото: Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

25 січня о 9.00 почався мітинг під Вінницькою облдержадміністрацією. Люди вимагали депутатів обласної ради не приймати звернення вводити надзвичайний стан та відставки губернатора. Під стінами ОДА зібрались кілька сотень правоохоронців.

9.45. Нардеп Андрій Шевченко намагався пройти в середину адмінбудівлі. Щільний кордон міліції не пускав. Казали, що його в списках немає.

10.00. Почалась сесія облради.

10.04. На вулиці мітингувальники по одному витягували міліціянтів з-під дверей ОДА і відпускали їх, створючи коридор. Ті встигли обдати декого з людей слізогінним газом з балончиків. Кілька правоохоронців побили.

10.08. Мітингувальники просили впустити їх погрітися. Потім розбили шибки дверей та увірвались всередину. Міліція застосувала світло-шумові гранати. У відповідь молодики у масках запустили кілька файєрів. Міліція не відступала і продовжувала кидати гранати. Інша сторона почала поливати їх з пожежного гідранта.

10.18. Мітингувальники зайшли у сесійну залу і оголосили всю будівлю територією Народної Ради.

10.20. Губернатор вийшов до протестувальників, які вимагали його відставки. Сказав, що у відставку не піде, бо на Вінниччині мешкає не 2 тисячі, а 1,6 млн людей. Його освистали. Губернатор повернувся у будівлю, провів нараду з керівництвом СБУ. Опісля покинув приміщення через "чорний хід". Будівлю залишили також більшість депутатів від Партії Регіонів.

10.50.Решта депутатів проголосувала за проект рішення, який передбачає дострокові вибори Президента та Верховної ради.

11.40. Пройшли чутки, що депутати-регіонали приймають бюджет в актовому залі обласної лікарні.

12.15. Отримали інформацію, що у бік облдержадміністрації рухається колона спецпризначинців для штурму ОДА. Пізніше ця інформація не підтвердилась.

12.30.Розпочали записувати у загони самооборони. Розподілили обов'язки по сотням.

15.15. Представники опозиції провели пресс-конференцію. Розповіли про створення Народної Ради Вінниччини, яка буде слідкувати за порядком та координуватиме подальші дії.

15.50. Запрацювала їдальня Народної Ради. Підприємці  привозили ковбасу, сир, хліб, консервацію. Жінки-волонтери нарізали бутерброди на розносили їх усім бажаючим. Вінничини зносили теплі речі, дрова та залізні бочки.

18.00. Адмінбудівля стала схожа на Київську КМДА. Подекуди у коридорах відпочивали, перекушували, обговорювали події ранку. Начальник міліції Віктор Русин опублікував заяву, що силового захоплення приміщення колишньої облдержадміністрації цієї ночі не буде. На вулиці працював вільний мікрофон, люди виступали, читали вірші, співали пісні.

Зараз ви читаєте новину «Вінницьку облдержадміністрацію захопили за 10 хвилин: хронологія подій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі