вівторок, 29 червня 2010 08:51

Відлуння холодної війни - в США викрили групу російських шпигунів

Відлуння холодної війни - в США викрили групу російських шпигунів

Американська влада затримала 10 осіб, які, за повідомленням міністерства юстиції США, були таємними агентами російської розвідки і працювали під неофіційним прикриттям. Цей шпигунський скандал шокував американців, нагадавши про часи "холодної війни".

За наявними даними, шпигуни використовували цілий арсенал спецзасобів. Російська сторона поки що відмовчується і не робить ніяких заяв.

Повідомляється, що вісім затриманих виконували довгострокові завдання в США під глибоким прикриттям на користь Російської Федерації. Ще двоє нібито брали участь у тій же розвідувальній програмі Росії в США.

За даними американської сторони, російські агенти збирали інформацію щодо американських вчених-політологів. Цікавились тим, що "не обговорюється на публіці, але говориться в приватному порядку джерелами, близькими до держдепартаменту і уряду".

Всім затриманим вже висунуто звинувачення у змові та шпигунстві на користь іншої держави. Їм загрожує максимальне покаранням у вигляді п'яти років позбавлення волі. Крім того, дев'яти заарештованим інкримінується відмивання грошей. Ця стаття може каратися тюремним ув'язненням на термін до 20 років.

Більшість американських видань зосередило увагу на описі "шпигунських деталей": використання азбуки Морзе, невидимих чорнил та інших трюків, більш відомих з детективів і художніх фільмів часів "холодної війни". Всі вони були викладені у пред'явленому обвинуваченні.

За даними американського уряду, арешти стали результатом багаторічного розслідування, яке вело Федеральне бюро розслідувань (ФБР) США, прокуратура Південного округу Нью-Йорку і відділ контррозвідки управління національної безпеки Мін'юсту.

РИА-Новости, NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Відлуння холодної війни - в США викрили групу російських шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі