пʼятниця, 19 березня 2010 08:27

Росія та Китай отримували від американської компанії військові секрети

Росія та Китай отримували від американської компанії військові секрети

Північноамериканська компанія Rocky Mountain Instrument Co. (RMI) звинувачується в передачі секретних військових даних зарубіжним країнам без відповідного дозволу. Протягом двох з половиною років з 1 квітня 2005 по осінь 2007 року RMI передала готової технічної продукції та інформації на 1 млн доларів. Серед клієнтів компанії опинилися такі країни, як Росія, Китай, Південна Корея і Туреччина, повідомляє "Комерсант".

З офісу компанії були вилучені комп"ютери та інші носії інформації. Деталі укладених операцій тримаються в секреті. Невідомо, які саме компоненти пішли за кордон, з якими цілями купувалися ці дані у RMI, а також чи була поставлена під загрозу національна безпека США.

"Очевидно, що йдеться про технології для систем наведення ракет. Що стосується тих держав, яким поставляли дані озброєння, то в їхньому списку є недружні для США країни. Наприклад, Китай. А дуже багато технологій можуть поставлятися тільки державам-союзникам. Може, це була технологія, яку взагалі не можна експортувати", - прокоментував подію експерт Інституту військового аналізу Олександр Франчихін в інтерв"ю газеті "Взгляд".

При цьому компанія активно співпрацює зі слідством з самого початку розслідування. Як заявив її офіційний представник ТрішаХеллер,<>зараз вирішується питання про те, чи визнає керівництво фірми свою провину в суді. Рішення повинне бути ухвалене в найближчі 45 днів.

Експерти у свою чергу вважають, що вибору у компанії фактично немає. Справи RMI через конфлікт з федеральною владою різко погіршились. У 2007 році були накладені обмеження на діяльність фірми. Якщо за рахунок операцій, укладених раніше, в 2008 році компанія змогла отримати прибуток в 5,5 млн доларів, то в 2009 році її доходи впали на 30%. Одночасно з цим кредитори зажадали повернення виданих субсидій.

В результаті в липні 2009 року компанія заявила про своє банкрутство. Щоб вижити і існувати далі RMI доведеться виконати всі вимоги влади: визнати, що закон керівництвом був порушений, і виплатити штраф, який складе приблизно стільки ж, скільки фірма отримала від незаконних операцій.

Компанія RMI була заснована ще в 1957 році й займається виробництвом лінз, оптико-електронних і лазерних систем, зокрема для оборонної та аерокосмічної промисловості. Її продукцією користувалися такі компанії, як Textron Systems, що спеціалізується на військовій техніці, а також Lockheed Martin, що є авіа- і суднобудівельною корпорацією. Зокрема RMI поставляла устаткування для ракет з лазерним наведенням, якими оснащені винищувачі F-22 Raptor.

Нагадаємо, що в лютому цього року американець китайського походження Чан Дунфань був визнаний винним в крадіжці секретних документів про американські шатли і ракету "Дельта-4" з метою передачі їх Пекіну. За шпигунство він був засуджений до 15,5 років позбавлення волі. Він став першою людиною, засудженою за законом про комерційне шпигунство, прийнятим в 1996 році.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Росія та Китай отримували від американської компанії військові секрети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі