пʼятниця, 24 травня 2024 14:36

На початку червня жителі Землі побачать рідкісне небесне явище

На початку червня жителі Землі побачать рідкісне небесне явище
На початку червня у небі можна буде побачити парад планет. Фото: sciencealert.com

Невдовзі жителі Землі зможуть побачити рідкісне небесне явище - парад одразу шести планет Сонячної системи.

У нічному небі 3 та 4 червня з'являться Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн, Нептун та Уран. Про це повідомляє Science Alert.

Не можна буде побачити лише Венеру. Кілька планет одночасно з'являються в нічному небі дуже рідко. Одночасна поява в небі від трьох до семи планет називається парадом. З'єднання п'яти чи шести планет відоме як велике вирівнювання. Однак, вирівнювання п'яти планет зустрічається значно частіше, ніж шести.

Зазвичай паради планет зображують на малюнках і графіках як строгу лінію, в яку вони наче вишикувалися. Але насправді нічого подібного не відбувається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA з Boeing скасували запуск пілотованого космічного корабля

Парад планет спостерігається через те, що всі вони обертаються довкола Сонця приблизно в межах однієї площини, яка називається екліптикою. Таке положення пов'язане з тим, як формуються зірки та планети навколо них. Зірка-немовля починає обертатися в хмарі матеріалу, а хмара навколо неї перетворюється на диск, який живить світило. Планети утворюються з матеріалу, що залишається.

Тому періодично планети опиняються на одній стороні від Сонця в міру того, як рухаються навколо нього. Тому іноді їх можна побачити одночасно на нічному небі.

Побачити це явище на нічному небі на початку червня можна буде приблизно за годину до світанку. При цьому Меркурій, Марс, Юпітер і Сатурн можна буде роздивитися неозброєним оком. Але Нептун і Уран розташовані занадто далеко і вони занадто тьмяні. Тому для спостережень за ними необхідний бінокль або телескоп.

Парад цих планет можна буде спостерігати ще кілька разів протягом найближчих років: 28 серпня 2024 року і 18 січня 2025 року. А 28 лютого 2025 року відбудеться парад семи планет Сонячної системи.

На сайті американської компанії SpaceX з'явився розділ Human Spaceflight, де сказано про бронювання місць для польоту у космос. Перші місії відбудуться на орбіту Землі.

За повідомленням компанії, польоти здійснюватимуть на двох космічних кораблях - Dragon і Starship.

Зараз ви читаєте новину «На початку червня жителі Землі побачать рідкісне небесне явище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі