понеділок, 18 грудня 2023 23:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Ветеран АТО розповів, як поповнити ряди призовників до 80 тисяч осіб

Ветеран АТО розповів, як поповнити ряди призовників до 80 тисяч осіб
В Україні готують нові зміни до правил мобілізації. Фото: vsn.ua

Збільшити кількість призовників можна, скасувавши відстрочку для отримання другої вищої освіти.

Тоді мобілізаційний ресурс збільшиться до 80 тисяч осіб. Про це сказав ветеран АТО і військовий експерт Євген Дикий в інтерв'ю виданню "Фокус".

"Скасування відстрочки для отримання другої вищої освіти здатне збільшити мобілізаційний ресурс до 80 тисяч осіб. Оскільки це люди з першою вищою освітою, то їх можна відразу відправляти на 3-4-місячні курси лейтенантів, щоб вони згодом очолювали відділення і взводи", - пояснив Дикий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні продовжили воєнний стан і мобілізацію

Також, за його словами, потрібно зменшити правоохоронним відомствам квоту на бронювання.

"Тоді на фронт можна відправити, щонайменше, 50 або 100 тисяч українських правоохоронців", - заявив Дикий.

Водночас він не підтримує насильницьке затягування в призовний пункт. "Коли людину витягують з маршрутки і забирають в ТЦК, то це вже майже викрадення і такі випадки треба припиняти і карати дуже жорстко. Таким чином вдається тільки мобілізувати кілька людей, а ненависть до армії зароджується у багатьох", - упевнений Дикий.

Він вказав, що багато воєнкомів чинять так через постійний тиск, вимоги зверху поліпшити показники мобілізації. Тому проблему вирішити зможе лише Верховна Рада. Ветеран вважає, що потрібно прийняти два закони - про граничний термін військової служби навіть під час війни і кримінальне покарання за ухилення від військового обліку.

В Україні готують нові зміни до правил мобілізації, які будуть представлені в законопроєктах до кінця 2023 року.

У законопроектах планується посилити права територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Зокрема, викликати в ТЦК зможуть й без повісток. Також хочуть посилити правила військового обліку та розширити практику рекрутингу до ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Ветеран АТО розповів, як поповнити ряди призовників до 80 тисяч осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі