середа, 13 грудня 2023 16:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Як проходитиме посилена мобілізація в Україні: в ТЦК розповіли

Як проходитиме посилена мобілізація в Україні: в ТЦК розповіли
В Україні готують нові зміни до правил мобілізації. Фото: колаж ТСН

В Україні готують нові зміни до правил мобілізації, які будуть представлені в законопроектах до кінця 2023 року.

У законопроектах планується посилити права територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Про те, як проходитиме посилена мобілізація в інтерв'ю "Суспільне Полтава" розповів речник обласного ТЦК Роман Істомін.

Зокрема, викликати в ТЦК зможуть й без повісток. Також хочуть посилити правила військового обліку та розширити практику рекрутингу до ЗСУ.

"Посилити заходи мобілізації не є можливим, тому що кількість особового складу у нас поки що не збільшується. Штати, якими були на початок повномасштабного вторгнення, такими й залишились. Змінюються, можливо, методи, підходи", - зазначив Істомін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЗСУ пропонують роботу в тилу із зарплатою до 125 тисяч гривень: які вимоги

Він наголосив, що посилення мобілізації саме особовим складом ТЦК немає і не передбачається найближчим часом.

За словами Істоміна, громадяни не дотримуються правил військового обліку та не повідомляють своєчасно про зміну місця проживання. І саме цей фактор, за його словами, став ключовим в тому, що почали оповіщення на блокпостах, на вулицях, те, що так не подобається громадянам.

Речник обласного ТЦК також наголосив на тому, що добровольців дуже мало, а тому працівники ТЦК мобілізують невмотивованих чоловіків.

"У такому випадку Україна повинна здатись, якщо не призивати невмотивованих. Але, як показує практика, невмотивований зараз громадянин, коли він проходить навчання він як мінімум звикає до того, що він військовослужбовець, звикає до відповідальності та набуває певної мотивації вже там", - впевнений військовий.

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Однак питання набору людей до війська стоїть дуже гостро. Військові відверто кажуть: людей не вистачає. Поки ситуація така, то неможливо провести ротацію тих, хто воює з початку повномасштабної війни чи ще раніше.

Президент Володимир Зеленський заявляв про необхідність "нагальних змін" в процесі мобілізації. І в Україні готують нові зміни до правил мобілізації. Їх обіцяють представити в законопроєктах до кінця 2023 року. Проте деякі зміни відбуваються вже зараз: цифровізація військово-лікарської комісії, а до призову долучилися рекрутингові компанії.

Які зміни з мобілізацією вже відбуваються і що планує змінити влада – у матеріалі Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як проходитиме посилена мобілізація в Україні: в ТЦК розповіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі