середа, 19 січня 2011 13:32

В Україну впускатимуть без довідок про СНІД

В Україну впускатимуть без довідок про СНІД

Україна скасувала зобов'язання для іноземців надавати довідку про відсутність ВІЛ/СНІД при отриманні української візи.

На цьому тижні набув чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення".

"У рамках нового закону важливим кроком назустріч міжнародному співтовариству стало скасування обов'язкової довідки на ВІЛ/СНІД, яку повинні були надавати іноземці для отримання української візи. Ця норма давно вважається дискримінаційною у всьому світі і відсутня майже в усіх цивілізованих країнах світу. Подолання її Україною, є значним кроком вперед у сфері захисту прав людини і зниження дискримінації до людей, хворих на ВІЛ/СНІД", - зазначили в організації.

Також, новий закон дозволяє лікарям інформувати партнерів ВІЛ-інфікованих осіб про те, що вони піддавалися ризику зараження.

"Ця норма дуже важлива для зменшення інфікування ВІЛ. Вона дозволить лікарям, не розголошуючи інформацію про хворобу пацієнта, попереджати його партнера про можливість зараження. Тобто на ділі лікар буде просити людину здати тест на ВІЛ, оскільки "на його думку" він міг інфікуватися. Але в той же час лікар не буде мати права напряму вказувати, від кого міг заразитися пацієнт", - зазначила Ірина Варшік, один з авторів цього закону.

Нагадаємо, раніше Всесвітня організація охорони здоров'я, програма ООН по боротьбі зі СНІДом і ЮНІСЕФ оприлюднили доповідь, згідно з якою в Україні може бути від 160 тисяч до 190 тисяч людей, які потребують антиретровірусних ліків, а саме препаратів, які дають хворим можливість вести нормальний спосіб життя.

Як повідомлялося, епідемія ВІЛ/СНІД може спричинити економічну катастрофу в Україні. Через епідемію хворобу місцеві підприємства вже в 2014 році можуть втратити до 700 мільйонів гривень доходів.

Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «В Україну впускатимуть без довідок про СНІД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі