понеділок, 11 жовтня 2010 15:12

Епідемія ВІЛ/СНІД може спричинити економічну катастрофу в Україні

Епідемія ВІЛ/СНІД може спричинити економічну катастрофу в Україні

Через епідемію ВІЛ/СНІД в Україні місцеві підприємства вже в 2014 році можуть втратити до 700 мільйонів гривень доходів. У зв'язку з цим уже сьогодні працівникам великих підприємств розповідатимуть про ВІЛ/СНІД та його профілактику, пише Deutsche Welle.

На сьогоднішній день за оцінками міжнародних організацій, Україна має найгострішу епідеміологічну ситуацію з ВІЛ/СНІД у Європі й серед країн СНД. Оновлені дані свідчать, що на початок 2010 року в Україні проживало 360 000 ВІЛ-інфікованих людей. Понад 77% серед ВІЛ-позитивних - це українці працездатного віку (15-49 років). Таким чином, ВІЛ/СНІД став проблемою продовольчого середовища.

"Проблеми зі здоров'ям співробітника викликають зниження продуктивності і досвіду, втрату навичок, декваліфікацію, підвищення плинності кадрів на підприємстві і провидить до зниження рентабельності виробництва, що в загальному вражає економічну стабільність країни", - констатували у Німецькому товаристві технічного співробітництва.

За даними DW, в Україні за сприяння уряду Німеччини, почалося інформування людей про ВІЛ / СНІД на робочих місцях у рамках проекту Профілактика ВІЛ/СНІД у Східній Європі.

Більш ніж чотири з половиною тисячі менеджерів і співробітників робочих спеціальностей на підприємствах Вінницької, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей та Донецька прослухають лекції та візьмуть участь у тренінгах з профілактики ВІЛ/СНІД.

"Ця проблема вже давно вийшла за межі груп ризику, у зв'язку з цим про ВІЛ / СНІД мають знати якомога більше українців. У санаторіях, готелях необхідно інформувати всіх, хто працює з людьми. Як наслідок - люди знають не тільки про те, як себе убезпечити від ВІЛ / СНІД, а ще змінюється їхнє ставлення до інфікованих людей ", - сказав представник Всеукраїнської організації людей, які живуть з ВІЛ Дмитро Шерембей.

У німецькому товаристві технічного співробітництва впевнені, що профілактичні програми не вимагають від підприємства залучення великих фінансових та людських ресурсів. Навіть такі заходи як проведення відкритих семінарів або розміщення інформаційних матеріалів, схвалення політики або стратегії з ВІЛ / СНІД, підключення відповідних положень до колективних договорів можуть значно змінити ставлення співробітників колективу підприємства до проблеми ВІЛ/СНІДу.

Нагадаємо, раніше голова Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІД та іншим соціально небезпечним хворобам Міністерства охорони здоров'я України Світлана Черенько заявила, що в Україні щодня реєструється 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцією.

Зараз ви читаєте новину «Епідемія ВІЛ/СНІД може спричинити економічну катастрофу в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі