вівторок, 20 липня 2010 08:34

Україна лідирує за темпами зараження СНІДом в Європі

Україна лідирує за темпами зараження СНІДом в Європі

У доповіді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка була оголошена у понеділок, 19 липня на Віденській конференції зі СНІДу, зазначається, що темпи зараження СНІДом в Україні наразі найвищі в Європі.

Експерти дійшли висновку, що епідемію підкріплюють такі фактори, як зростання споживання наркотиків, небезпечна сексуальна поведінка і соціальна стигматизація, що не дозволяє зараженим звертатися за допомогою.

Особливу увагу в доповіді звернено на долю дітей та підлітків, змушених жити на вулиці і брати участь в наркоторгівлі, комерційному сексі та інших видах нелегальної діяльності. Кількість наркозалежних в зазначених частинах планети складає, за оцінками, 3,7 млн осіб. Майже 2 млн з них живуть у Росії і 600 тис. - в Україні та Азербайджані.

Як підкреслюють експерти ЮНІСЕФ, зараження ВІЛ-інфекцією в п'яти регіонах РФ зросла з 2006 року на 700%, а темпи зараження в Україні нині - найвищі в Європі. За словами директора ЮНІСЕФ Ентоні Лейка, зусилля щодо стримування поширення хвороби наштовхуються на сильну політичну і соціальну протидію. Дітей, інфікованих ВІЛ, найчастіше не допускають до школи, вони зазнають гоніння.

Як повідомлялося раніше, за даними ООН, в Україні кількість ВІЛ-інфікованих серед молоді у віці від 15 до 24 років продовжує зростати.

У той час, коли темпи поширення ВІЛ-інфекції серед молоді в більшості уражених країн падають, в Україні та Росії кількість ВІЛ-інфікованих серед молоді у віці від 15 до 24 років продовжує зростати. У країнах Африки статистика ООН краща: темпи поширення ВІЛ/СНІДу впали на 25%.

Наразі ООН закликає країни світу радикально змінити підходи до лікування ВІЛ/СНІДу: здешевити лікування, спростити процедуру надання медичної допомоги інфікованим і прискорити діагностику.

В свою чергу США в рамках співпраці мають намір запропонувати Україні допомогу в боротьбі з поширенням ВІЛ/СНІД і туберкульозу, збільшивши обсяг технічної допомоги для України на 10 млн доларів.

Лига

Зараз ви читаєте новину «Україна лідирує за темпами зараження СНІДом в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі