вівторок, 13 квітня 2010 09:21

В Україні подорожчає вино

В Україні подорожчає вино

Роздрібні ціни на вина в 2010 році підвищаться. Міністерство економіки і Міністерство фінансів ініціюють введення єдиної ставки акцизного збору на всю алкогольну продукцію, яка спричинить подорожчання. Пляшка столового вина на полицях магазинів коштуватиме не менше 20-21 гривні.

Як повідомили в Асоціації виноградарів і винарів України (АВВУ), при формуванні прибуткової частини проекту держбюджету на 2010 рік Міністерство економіки і Міністерство фінансів ініціюють введення єдиної ставки акцизного збору на всю алкогольну продукцію на рівні 39,4 гривень за 1 л чистого спирту.

Для винарів це означає, пояснюють в АВВУ, що ставка акцизного збору для натуральних виноградних десертних і кріплених вин складе 7,56 грн з урахуванням ПДВ (виходячи з міцності 16 градусів), а для столових - 4,8 - 6,15 грн.

За розрахунками асоціації, при чинних ставках акцизного збору на натуральні виноградні столові вина 0,01 грн за літр, підвищення складе 47300%, для натуральних десертних і кріплених вин – 1260%. "Для споживача це означає, що пляшка столового вина на полицях магазинів коштуватиме не менше 20-21 гривні", - відзначають в АВВУ.

"На нашу думку, пропозиція Мінфіну не продумана, економічно не обґрунтована і не враховує економічні і соціальні наслідки таких дій", - переконаний глава асоціації Сергій Петренко.

Підвищення ставок акцизного збору з 50 до 100% призведе, за його розрахунками, до падіння виробництва на 10-15%. "Найбільш критичним порогом для галузі є підвищення ставок на 200-250%. За цією межею починаються геометричні падіння обсягів виробництва. Тому, підвищення ставок на 100 і більше відсотків є руйнівними для галузі", - підкреслює глава асоціації.

Підвищення ставок акцизного збору на столові вина до 0,25 гривень за літр, а на вина натуральні виноградні кріплені - до 0,75 гривень (на 50%) за літр є граничним для збереження обсягів виробництва, вважає директор АВВУ.

У АВВУ вважають, що встановлювати рівень ставки акцизного збору, виходячи з вмісту спирту у вині, як пропонує Мінфін, не коректно, оскільки при цьому не враховується технологічна різниця у виробництві різних алкогольних напоїв, що, у свою чергу, створює нерівні умови для виробництва натуральних вин і горілки. Даний принцип робить також економічно невигідним виробництво натуральних вин.

Ліга

Зараз ви читаєте новину «В Україні подорожчає вино ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі