вівторок, 14 серпня 2012 15:45

В Європі викидають такі продукти, які в українських магазинах продають тижнями
5

Рукавичками Ліза користується лише в Україні
Фото: Фото: Ігор Хомич
Їжу на смітник в Україні викидають просто
У Європі сміття фасують

Львів'янка 22-річна Ліза Чумак кілька років їздить автостопом країнами Європи. Дівчина розповідає, що на Заході серед молоді дуже розвинений рух "фріганство". Молоді люди, замість купувати продукти, підбирають ще не попсовані на смітниках великих супермаркетів.

"Фріганю з принципу, вважаю, що треба використовувати те, що не було використане іншими людьми. У нас суспільство споживацтва — люди звикли все купувати. Безумство викидати незіпсовану їжу, а не віддавати її, тим, хто її потребує", — говорить дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівські фрігани створили карту смітників Львова

"У Норвегії ми бачили, що викидали фрукти-овочі в такому стані, в кому в нас продають. Один хіба раз попалося на смітнику яблуко підбите. Просто в супермаркети надходять нові партії, і ці вони не можуть тримати далі. Бували продукти прострочені на один день. Щойно термін проходить — вони відразу потрапляють на смітник. Цього літа в Норвегії ми їхали автостопом, і нас висадили на якійсь трасі. Побачили біля заправки закритий на ніч супермаркет. Ми на його смітнику знайшли тонни солодощів. Пироги в Норвегії викидають запаковані у пластикових упаковках. Картопля теж — продається запакована і помита. У супермаркетах часто викидають картоплю, бо вона починала пріти."

За словами дівчини, сміттєві баки в Європі та Україні — однакові, а от продукти в Україні лежать відкрито. Натомість у Європі все в кульках, навіть деколи сміття посортоване.

Щоб не мацати зіпсовану їжу голіруч, фрігани використовують полієтиленові рукавички. Але Ліза вдягала їх тільки в Україні, бо в нас їжу викидають незапаковану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрігани визбирують зі смітника лише здорову їжу

"Мій хлопець вперше спробував манго на смітнику в Копенгагені. Ніколи його не купував в Україні, бо дорого. Хоча я якось куштувала в Україні манго. Воно було на смак не дуже. А в Європі смачне."

"Два роки тому в Амстердамі ми просто ходили на базар. Спершу брали у продавців прив'ялі фрукти-овочі, а потім нам почали відкривати смітники біля базару. Думаю, через те, що вони були переповнені - не було куди вивозити нові партії попсованої їжі. Ми в шоці були. Там було овочів-фруктів дуже багато. Ніколи гризунів у продуктах не бачила. Адже навіть якщо смітники не закривають на ключ, то кришка баку не відкрита." - розповіла дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Американців нова мода: обіди на смітниках (ФОТО)

Найважче, за словами Лізи, фріганити біля величезних супермаркетів, якщо вони мають дуже велику мережу по інших країнах, а не один супермаркет. Легше знайти локальні смітнички .

"Я веганка, тому не їм продуктів тваринного походження, навіть не п'ю молока. Хоча наприклад, коли ми знаходимо щось тваринне на смітнику — наприклад пироги, у складі яких є яйця, я їх їм. Але я ніколи не куплю такі продукти, бо не хочу спонсорувати експлуатацію тварин", - розповідає Ліза.

Зараз ви читаєте новину «В Європі викидають такі продукти, які в українських магазинах продають тижнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі