понеділок, 14 липня 2008 10:21

В Європі домінує поверхнева журналістика

Скандали, сенсації, секс – ця формула стала секретом успіху в сучасній журналістиці. Про небезпеки явища говорили учасники форуму, що його провів у Берліні Федеральний центр політичної освіти.

Журналісти кажуть, що погана новина – це хороша новина. Ось класичний приклад: якщо собака покусав людину, це нецікава новина. Цікаво, якби сталося навпаки. З цим можна не погоджуватися, але в усьому світі мас-медіа функціонують саме за таким принципом.

У сусідній з Україною Румунії сенат спробував боротися з цим явищем і зобов"язав журналістів на радіо і телебаченні повідомляти не лише негативні, а й позитивні новини за принципом 50 на 50. Автори закону намагалися припинити потік так званої "чорнухи" в ЗМІ й підняти суспільний настрій. Ідея зрозуміла, але вона суперечить свободі преси, тому Конституційний суд Румунії закон зупинив.

У Німеччині ситуація мало чим відрізняється від Румунії. Якщо періодично дивитися телебачення, читати газети й слухати радіо, то виникає враження, що кінець світу не за горами. Такі думки лунали на конференції, що її влаштував у Берліні Федеральний центр політичної освіти. Столичний медіа-експерт Норберт Больц вважає, що якісної інформації в ЗМІ стає дедалі менше, натомість домінують скандали й сенсації. Схожої думки дотримується його колега Ганс Матіас Кепплінгер з Майнца. На думку Кепплінгера, багатьом журналістам бракує відповідальності й професіоналізму.

Медіа-експерт Норберт Больц налаштований песимістично. Він вважає, що в Німеччині домінує поверхнева журналістика. Якість і точність зараз не в моді, критикує Больц. Чи справді це так? Однозначної відповіді на це питання немає. За даним опитувань, більшість німецьких журналістів – понад 88 відсотків – вважають точне інформування громадськості своїм головним пріоритетом. Принаймні, вони цього прагнуть, повідомляє Deutsche Welle

Зараз ви читаєте новину «В Європі домінує поверхнева журналістика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі