середа, 08 квітня 2009 12:16

В Америці знайшли оригінал другого тому "Мертвих душ" Гоголя

В Америці знайшли оригінал другого тому "Мертвих душ" Гоголя
В Америці виявлено рідкісне рукописне видання п"яти перших розділів другого тому поеми Миколи Гоголя "Мертві душі". Ця книга, на думку експертів, є найповнішим рукописом перших п"яти розділів другого тому "Мертвих душ".

"Унікальність цього рукопису підтверджено фахівцями бібліотеки ім. Салтикова-Щедрина в Санкт-Петербурзі, - сказав бізнесмен з штату Флорида Тимур Абдулаєв, якому належить раритет. - Експерти Лабораторії консервації і реставрації документів Російської академії наук встановили, що склад паперу і чорнила свідчать про те, що виготовлення цієї рукописної книги можна віднести до середини XIX століття".

Бізнесмен повідомив також, що "цей рукопис двічі проходив експертизу в Росії - в 1998 і 2001 роках". Крім того, в 2003 році його історичну цінність підтвердили фахівці аукціонного будинку Christie"s.

Відомо, що повний біловий рукопис другого тому "Мертвих душ" Гоголь спалив. В останні роки життя письменник рідко писав своєю рукою і часто диктував писарям.

Рукопис містить 163 листи, 315 сторінок. Він в картонній палітурці зі шкіряним корінцем, прикрашеним золотим тисненням.

У рукопису встановлено лексичні і стилістичні різночитання з тими, які вийшли друком в Росії та СРСР як академічні видання другого тому "Мертвих душ", і це свідчить про те, що він зроблений не з друкарського видання, повідомляє Rambler.ru

Зараз ви читаєте новину «В Америці знайшли оригінал другого тому "Мертвих душ" Гоголя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі