вівторок, 15 червня 2010 08:44

Узбекистан закрив кордон для біженців з Киргизії

Узбекистан закрив кордон для біженців з Киргизії

Узбекистан з вівторка, 15 червня, припинив прийом біженців, переважно етнічних узбеків, з півдня Киргизстану.

Узбецька влада вже зареєструвала 45 тисяч біженців із сусідньої республіки (мова йде лише про дорослих людей, точних даних про кількість дітей немає). "У нас більше немає місць для того, щоб їх розміщати", - заявив Аріпов.

Як повідомлялося, киргизько-узбецький кордон, закритий раніше у зв'язку з заворушеннями, було відкрито для біженців 12 червня. У МНС Узбекистану підрахували, що до вечора 13 червня на територію країни потрапили 75 тисяч людей. Представник Міжнародного Комітету Червоного Хреста Анна Нельсон назвала в ефірі телеканалу CNN іншу цифру - 80 тисяч чоловік.

В Узбекистані вже організовані табори для розміщення біженців. Їх забезпечують продуктами, надають медичну допомогу. Тим часом ситуація на кордоні зараз дуже складна. Через масовий потік біженців пропускають тільки поранених і жінок. Люди скупчуються на киргизькій стороні, очікуючи, коли можна буде пройти на узбецьку територію.

Нагадаємо, зіткнення між киргизами і узбеками почалися в ніч на 11 червня у південній столиці Киргизстану місті Ош, а потім перекинулися на сусідню Джалал-Абадську область. Сторони конфлікту звинувачують одна одну в розв'язанні конфлікту і застосуванні насильства.

За останніми даними, загальна кількість загиблих у ході зіткнень досягла 170 людей. За медичною допомогою звернулися 1762 людини, з них 826 були госпіталізовані.

Интерфакс

Зараз ви читаєте новину «Узбекистан закрив кордон для біженців з Киргизії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі