понеділок, 14 червня 2010 16:33

У Киргизстані вбили 700 узбеків - узбецька громада

Під час безладів в киргизькому Джалал-Абаді загинули 700 місцевих узбеків, стверджують в узбецькій громаді міста. Ці люди були вбиті учасниками погромів або загинули під час пожеж, заявив "Інтерфаксу" один з лідерів громади.

Офіційно ця інформація не підтверджена: за даними мінохоронздоров'я Киргизії, загальна кількість жертв конфлікту на півдні республіки становить 124 людини.

Співрозмовник агентства наполягає, що "відомості про загиблих реєструвалися місцевою громадою". Тільки "вчора та сьогодні пройшли похорони 12 загиблих", зазначив він. "Тіла багатьох загиблих зараз перебувають у мечетях в Джалал-Абаді, але забрати їх звідти поки що неможливо через питання безпеки", - додав представник діаспори.

У понеділок у Джалал-Абаді почалися переговори авторитетних лідерів, і старшин киргизької і узбецької общин, що мали на меті покласти край кривавим міжетнічним сутичкам. Про результати переговорів, однак, поки нічого не відомо.

Водночас, з Оша та Джалал-Абад продовжують надходити відомості про те, що в результаті переговорів представників киргизької і узбецької общин сторони почали здавати зброю. За офіційними даними, в Оші обстановка майже повністю нормалізувалася.

Водночас очевидці стверджують, що обстановка в Джалал-Абаді напружена, незважаючи на всі заяви влади про нормалізацію.

Масові безлади і зіткнення між етнічними киргизами і узбеками почалися в південному обласному центрі Оші в ніч на 11 червня. На наступний день вони перекинулися на Джалал-Абадську область. У зоні зіткнень киргизька влада оголосила надзвичайний стан і ввела комендантську годину.

Президент перехідного періоду Киргизії Роза Отунбаєва в суботу визнала, що республіка не в змозі самостійно врегулювати ситуацію і звернулася по військову допомогу до Росії. В організації трагічних подій президент звинуватила рідних братів і близьких колишнього керівника республіки Курманбека Бакієва.

За даними міністерства охорони здоров'я, за час конфлікту на півдні Киргизії 124 людини було вбито і близько 1600 звернулися за медичною допомогою. У списку загиблих є міліціонери, прикордонник, депутат міської Ради Оша, пожежник і співробітник МНС.

Через страх перед погромами з Киргизії втекли від 60 до 75 тисяч узбеків.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «У Киргизстані вбили 700 узбеків - узбецька громада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі