середа, 30 серпня 2023 05:50

Усікновення глави Івана Хрестителя: історія свята, прикмети та заборони

Усікновення глави Івана Хрестителя: історія свята, прикмети та заборони
30 серпня 2023 року віряни вшановують Усікновення Глави Іоана Хрестителя Фото: з відкритих джерел

30 серпня віряни вшановують Усікновення глави Івана Хрестителя за новим церковним календарем, який почне діяти з першого вересня.

Раніше відзначали це велике релігійне свято 11 вересня. Тепер дата змінюється і в наступному році свято будуть відзначати 29 серпняю Лише у цьому році - 30 серпня, повідомив митрополит ПЦУ Євстратій Зоря.

"Усікновення глави Івана Предтечі — це день посту. А тому логічно відсвяткувати це свято в постовий день, який буде найближчим до новоюліанської дати - 29 серпня. Та й цьогоріч вирішили не поєднувати два великих церковних свята — Усікновення глави Івана Предтечі за новоюліанським стилем та вшанування Нерукотворного Образу за старим стилем", - сказав Зоря.

Історія свята

Іван Хреститель або Предтеча довгий час жив в пустелі, де харчувався лише медом та рослинністю.

Саме свято Усікновення глави Івана Предтечі пов'язане зі страшними подіями. Згідно з переказами менше 2 тис. років тому святому відрубали голову за наказом царя Ірода. Пасербиця правителя виконала танець, який так сподобався Іроду, що той пообіцяв їй виконати все, що вона попросить. Дівчина попросила голову Іоанна Хрестителя, адже була язичницею. В результаті Іоанна ув'язнили, а потім убили. Постраждав він через свою віру.

Головні заборони дня

Не можна ставити на стіл страви на круглому блюді;

Не вживайте молочні та м'ясні продукти;

Не можна заздрити, пліткувати чи сваритися;

Заборонено брати в руки та використовувати гострі предмети - ножі, ножиці.

В цей день не можна вінчатися, хрестити дитину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які перші два церковних свята змінюють дату: календар на вересень

Відмовтесь від танців та веселощів.

Також Церква не дозволяє різати будь-які круглі предмети, які своєю формою нагадують голову. Наприклад, хліб.

Що дозволено

Цього дня потрібно згадувати всі свої гріхи та молитися за їх спокутування.

Цього року віряни вшановують Усікновення глави Іоана Хрестителя 30 серпня. Відповідне рішення ухвалив Священний Синод 14 липня. Цим затвердили перехід на новоюліанський календар, а значить змінюються за ним і дати релігійних свят.

До цього часу православні відзначали Усікновення голови Іоана Хрестителя 11 вересня. Водночас за новим церковним календарем, який затвердили з першого вересня, вже наступного року віряни будуть відзначати це свято 29 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Усікновення глави Івана Хрестителя: історія свята, прикмети та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі