пʼятниця, 07 листопада 2008 14:40

Уряд Росії опублікував антикризовий план

Прем"єр-міністр Володимир Путін затвердив розроблений в кінці жовтня і початку листопада план дій, направлених на боротьбу з наслідками світової фінансової кризи, після чого цей план був опублікований на сайті уряду, повідомляє Лента.ру.

Антикризовий пакет заходів містить 55 пунктів і розрахований на найближчі п"ять місяців. При цьому більшість нововведень, необхідних для підтримки російської економіки, повинні бути розроблені і схвалені профільними відомствами до початку 2009 року.

У плані уряду сказано, що авіакомпаніям країни буде надано шестимісячне відстрочення по сплаті митних платежів на авіатехніку, що ввозиться. Крім того, чиновники вирішили збільшити об"єми субсидій компаніям-експортерам промислової продукції. Не залишаться без держпідтримки і природні монополії: уряд підтримає їх інвестпрограми на 2009-2011 роки.

Серед інших пунктів плану слід зазначити дозвіл на випуск біржових облігацій строком до трьох років, збільшення об"ємів рефінансування кредитів через "Агентство по іпотечному житловому кредитуванню", а також скорочення тарифних квот на імпорт птаха і свинини. Крім того, будуть збільшені субсидії організаціям оборонно-промислового комплексу. У плані підкреслюється, що це робиться для того, щоб не допустити їхнього банкрутства. Також уряд планує ввести щотижневий моніторинг звільнення працівників у зв"язку з кризою.

Нагадаємо, що уряд Росії у вересні-жовтні вже прийняв ряд антикризових заходів. Зокрема, з бюджету були виділені кошти на підтримку російського фондового ринку і на допомогу російським банкам. Крім того, уряд передав Зовнішекономбанку 50 мільярдів доларів для рефінансування кредитів російських компаній.

Нагадаємо, що світова фінансова криза досягла свого піку восени 2008 року і почала позначатися на більшості країн світу, що розвиваються, зокрема, і на Росії. Наприклад, ставки на ринку міжбанківського кредитування в Росії досягли рекордних відміток, а фінансові організації почали відчувати дефіцит ліквідності. Через це багато компаній не отримали необхідних кредитів і почали поступово скорочувати витрати, що виразилося в зниженні виробництва і скороченнях.

Крім того, через світову кризу різко подешевшали нафта і метали, основні експортні товари Росії. Через це багато компаній вимушені були скоротити прогнози по зростанню прибутку за підсумками 2008 року.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Росії опублікував антикризовий план». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі