четвер, 12 січня 2023 11:29

Укрпошта безплатно роздасть LED-лампи: коли приходити і що мати із собою

Укрпошта безплатно роздасть LED-лампи: коли приходити і що мати із собою
Укрпошта безкоштовно роздаватиме LED-лампи. Фото: minre.gov.ua

Обмін ламп розжарювання на світлодіодні у відділеннях Укрпошти розпочнеться наприкінці січня.

На першому етапі планують замінити 15 млн ламп, повідомила пресслужба Укрпошти.

Бета-тест програми з обміну LED-ламп відбудеться у шести регіонах, а потім запуститься у всій країні. Українці матимуть змогу обміняти п'ять ламп розжарювання на світлодіодні двох типів цоколю Е27 та Е14.

Фінансуватимуть проєкт коштом Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліміти споживання критично перевищені – в Укренерго звернулися до споживачів

Обмін проводиться винятково на справні лампи розжарювання. Якщо людина вдома виявить, що отримані LED-лампи не працюють, їх можна замінити на інші діодні.

"Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампи потрібно в пакуванні від виробника. Без упаковки обмін не здійснюється", – ідеться в повідомленні.

Скористатися програмою обміну лам можуть лише громадяни від 18 років.

Що для цього потрібно:

– подати електронну заявку через застосунок "Дія", таким чином замовивши лампи;
– прийти у відділення Укрпошти протягом п'яти діб після отримання підтвердження; із собою треба мати паспорт, ідентифікаційний код і справні лампи розжарювання.

Якщо людина не має можливості замовити лампи через "Дію", вона має прийти до Укрпошти та за наявності ламп обміняти їх у відділенні.

Заміна 50 млн ламп допоможе щомісяця економити величезну кількість електроенергії. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пояснила, що економія становитиме 1 гігават*год електроенергії, що відповідає обсягам генерації однієї атомної електростанції.

Але для того, щоб досягти такої економії, доведеться створити логістику, за якої енергоефективну лампу отримає кожен, хто її потребує. Йдеться і про приватний сектор, багатоквартирні будинки, школи, лікарні тощо.

Зараз ви читаєте новину «Укрпошта безплатно роздасть LED-лампи: коли приходити і що мати із собою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі