пʼятниця, 06 березня 2009 16:40

Україну очікує навала нелегальних мігрантів

Україну очікує навала нелегальних мігрантів

У найближчі роки Україну накриє хвилею нелегальних мігрантів, пише тижневик Комментарии.

Мова йде про те, що в країні почнуть осідати потенційні біженці з Азії та Африки, які нині використовують Україну як проміжний пункт на шляху в Західну Європу. По-перше, Європейський Союз все щільніше закриває свої кордони для небажаних "гостей", і потрапити туди з кожним роком буде все складніше. По-друге, у Західній Європі настрої щодо вихідців з мусульманських країн стають все більш радикальними, що робить Східну Європу більш привабливою для них.

"... Якщо Європейський Союз доб"ється різкого збільшення ефективності непропуску нелегалів, то ми зіткнемося з тим, що багато з них осядуть у нашій країні", - вважає завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Олексій Позняк.

При цьому Україна на даний час є ледь не єдиною країною регіону, яка до цього часу не задумувалася над проблемою нелегальної міграції.

Російські прикордонники не реагують на сліди на снігу

Зокрема, наша держава не має договору про реадмісію з Росією. При цьому, за офіційними даними, понад 80% затриманих нелегалів потрапляють в Україну через "прозорий" українсько-російський кордон.

"Я колись спілкувався з представниками прикордонної служби, вони кажуть, що навіть якщо російським прикордонникам показуєш сліди на снігу, вони все одно на це не реагують", - сказав Позняк.

Водночас, договір про реадмісію Київ підписав з усіма західними сусідами, зокрема, з Польщею та Словаччиною, через які проходять основні потоки нелегальної міграції з України. До того ж, договір про реадмісію з сусідами не підписала Україна, і ЄС вигідніше вважати, що нелегал прибув із України.

Іншими словами, в Україну відправляють майже всіх, кого спіймали поблизу східного кордону ЄС. Незважаючи на всі очевидні виклики, у 2006 році в Україні знову - вже в сьомий раз - ліквідували Державний комітет з питань міграції.

З іншого боку, проблему незаконної міграції Україна могла б повернути собі на користь, якщо б цілеспрямовано займалася міграційною політикою. Адже, з економічної точки зору, в найближчі роки Україні просто необхідно залучати робочу силу з-за кордону. Кількість непрацездатного населення в країні незабаром може перевищити кількість працюючих. І для збереження соціальних стандартів необхідно буде залучати працездатне населення з більш бідних країн.

"... вже час починати думати про залучення в Україну мігрантів з країн, що розвиваються. Починати потрібно з невеликих контингентів, адже при низькій швидкості залучення успішність інтеграції набагато вища", - вважає Позняк.

За розрахунками експертів, якщо брати тільки демографічний критерій, то, щоб компенсувати зменшення кількості населення, Україні необхідно залучати в країну близько 340 тис. осіб щорічно.

Зараз в Україні, за даними ООН, знаходяться 6,7 млн. нелегальних мігрантів, хоча Позняк правдоподібною цифрою вважає кілька сотень тисяч.

За матеріалами Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Україну очікує навала нелегальних мігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі